FOTO: Mili Marušić

ŠIROKI BRIJEG – Unatoč prohladnoj suboti, građani Širokog Brijega nisu, niti će zaboraviti Dan sjećanja na žrtve Vukovara i mnoga druga hrvatska stratišta, kao i svih branitelja koji su svoje živote dali za obranu u čast svoje domovine. Tako da su večeras u Širokom Brijegu na Trgu širokobrijeških žrtava simboličnim paljenjem svijeća i molitvom bar na trenutak se prisjetili tih teških trenutaka koji su obilježili našu generaciju.

Također, nekoliko sati ranije na prijateljskoj utakmici nogometaša Širokog Brijega i Dinama koja se odigrala povodom 70. rođendana ekipe s Pecare, uoči početaka susreta održana je minuta šutnje za Vukovar i sve žrtve u borbi za hrvatsku slobodu i neovisnost. kao što su i na soj način pokazali navijači “Škripari” prigodnim transparentom na kojemu piše ” I VJEČAN KO NAROD PONOSNO STOJI 18.11.1991 VUKOVAR 18.11.2018″. A dok je preko stotine Širokobriježana jučer i danas organiziranim prijevozom krenulo autobusima i osobnim vozilima kako bi obilježiti 27. obljetnica pada grada heroja i Dan sjećanja na žrtve Vukovara.

Podsjetimo se kako je prije 27 godine, 18. studenoga 1991. nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, prestao je otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru.

Na srpskoj strani više od 30 000 vojnika i paravojnika, pod vodstvom zapovjednika Mrkšića i majora Šljivančanina, 400 tenkova, stotine minobacača i topova, prevlast u zraku i na Dunavu. Na hrvatskoj strani, manje od 2000 branitelja s lakim naoružanjem, zaštitara, policajaca i dragovoljaca pod vodstvom zapovjednika Dedakovića, opskrbljivanih željeznicom i noćnim pošiljkama iz poljoprivrednih aviona. Pomagale su im hrvatske postrojbe sa zapada, u zaleđu srpskog obruča.

Bombardiranja su potpuno uništila grad, na koncu je bilo između 600 i 800 projektila dnevno. Pregovarač europskih predsjedatelja veleposlanik Wynaendts, izjavio je poslije kratkog posjeta Vukovaru, 28. kolovoza, da je bio dotučen nasiljem i razaranjima. U podrumima je živjelo 15 000 preostalih civila, od toga 2 000 djece.

Samo hrvatske žrtve u Vukovaru procjenjuju se na 2 000 mrtvih, 2 500 invalida i 2 700 nestalih, te 50 000 preseljenih na cijelom području.

Dan poslije pada grada, tenkovi i topovi koji su Vukovar sravnili sa zemljom, pokrenuti su prema zapadu i zauzeli su položaje oko Vinkovaca (84 % Hrvata) i Osijeka (78 % Hrvata). Ratna mašinerija nastavila je svoja osvajanja i svoje žalosno djelo jer međunarodna zajednica nije poduzela ništa presudno da se obeshrabri politika koja je dovela do opsade Vukovara.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info