Svi umirovljenici koji su u mirovinu otišli u ovoj godini imaju pravo tužiti Federalni zavod MIO

Svi umirovljenici na području Federacije BiH koji su u mirovinu otišli u ovoj godini imaju pravo tužiti Federalni zavod MIO, tvrde iz Ministarstva rada i socijalne skrbi Federacije BiH.

Naime, iz navedenoga ministarstva navode kako je ravnatelj Zavoda MIO FBiH Zijad Krnjić samovoljno donio odluku o visini koeficijenta prema kojoj se obračunavaju mirovine u ovoj godini, a koja je, tvrde, netočna, odnosno umanjuje stvarne iznose mirovina. Zbog ove točke početkom kolovoza prekinuto je zasjedanje Upravnog odbora Zavoda MIO, sjednica je nastavljena prošli tjedan, međutim, točka o koeficijentu je skinuta s dnevnoga reda.

Budući da Krnjić, nakon upozorenja, nije htio promijeniti odluku o koeficijentu koju je donio, djelatnici Ministarstva rada i socijalne skrbi FBiH odlučili su pomoći umirovljenicima u pripremama tužbi.

Kako navode iz spomenutog ministarstva, osnova za izračun visine mirovina utvrđuje se tako što se plaće iz razdoblja iz kojeg se uzimaju za utvrđivanje mirovinske osnove, valorizirane u skladu s člankom 45. Zakona o MIO, zbrajaju s plaćama iz godine za koju je utvrđeno da se uzimaju u nominalnom iznosu i dijele s ukupnim brojem sati iz razdoblja iz kojeg se plaće uzimaju za utvrđivanje mirovinske osnove u kojem su plaće ostvarene, pa se tako dobiveni iznos, koji predstavlja prosječni novčani izraz vrijednosti jednog radnog sata u obračunskom razdoblju, množi s brojem sati prosječnog mjesečnog punog radnog vremena…

Marija Medić Bošnjak / Vecernji.ba