Doslovno da dan ne prođe u Županiji Zapadnohercegovačkoj, a da pri tome policijski službenici ne “pokupe” migrante kojih je sve više na ovim našim područjima iz dana u dan.

Tako su ovog vikenda na području ŽZH policijski službenici zatekli ukupno dvadeset dva strana državljanina (jedanaest iz Irana, četiri iz Sirije, jedan iz Palestine, jedan iz Pakistana, tri iz Afganisatana i jedan iz Iraka) od kojih dio migramta nije imao potvrdu o iskazanoj namjeri za podnošenje zahtjeva za azli, pa su predati djelatnicima Terenskog ureda za strance Ljubuški, a drugi dio koji su posjedovali potvrdu upućeni u prihvatni centar za azilante, kazali su nam iz MUP-a ŽZH.

Nešto što smo donedavno gledali u okolnim državama i županijama, sada postaje i naša svakodnevica na koju bi se izgleda trebati što prije navikavati, jer institucije su doslovno pa nemoćne u ovim situacijama gdje “tapkaju u praznome” kao i naši političari!

S obzirom kako je veliki broj naših sugrađana napustio svoju Hercegovinu, a velika navala migranata ju sada zaposjeda, ako ćemo kroz šalu kazati, neće se osjetiti manjak stanovništva, a sada kakvog, to je već neka druga priča koju bi isto također u praksi mogli uskoro osjetiti.

Dok našeg gradonačelnika i nečelnike drugih mjesta brine Željko Komšić kojem govore kako nije službeno dobro došao u Posušje, Široki Brijeg, Ljubuški i Grude, s druge strane migranti isključivo mlađe populacije polako se udomaćavaju, a po svemu sudeći i nekim pričama mogli bi dobiti u tim mjestima i službenu boravišnu dozvolu gdje bi mogli stvarati svoje obitelji, pa i krenuti raditi u nekim firmama koje svoj narod koriste kao robove za minimalne plaće, dok se ovi sad zasad neće buniti kakvi god uvjeti bili.

Zloupotreba svoga naroda i robovlasničkog odnosa nad njima, tjera ih da bježe što dalje odavdje jer ne vide nikakvu perspektivu iz razloga što šefovi pojedinih firmi polako i sigurno uz blagoslov lokalnih političara i vjerskih poglavara koji se izgleda ne protive takvom odnosu, naprotiv, često bivaju nagrađeni ulizivanjem, a dok se radnici iz puno daljih mjesta autobusima dovozi svako jutro i isti bivaju puno više plaćeniji nego naši sugrađani koji ovdje žive.

Možda će se politički pametnjaković ili lokalni šerif pronaći i kazati kako nema tko raditi pa radi toga dolaze ljudi sa strane, a što je bilo kad je imao tko raditi i dok su se radnici zloupotrebljavani i nisu bili dovoljno i adekvatno plaćeni za svoj rad, i zašto ih je to nepoštenje otjeralo u drugi svijet daleko od svojih domova. Neka na to pitanje odgovore prije nego što kažu da neka tko raditi!

Sve dok se narod ne suprostavi takvom sustavu, takvim vlasnicima, ništa se promijeniti sigurno neće jer to nekima koji gledaju samo svoju korist nije u interesu.

Zima dolazi, a migranti također s njima. U Hrvatsku i zemlje EU ih ne žele primati, tako da će morati privremeno a neki možda i za stalno kod nas pronaći sigurno utočište, a usput i posao u firmama koje će ih objeručke prihvati, jer će “gazde” imati veću dobit, a političari vjerovatno sigurne nove poslušnike. Možda i na portalu SirokiBrijeg.info jednoga dana uočite potpis Hussein Al Jesama, autora nekog članka, al sad zasad ipak ne!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info