Home Vijesti Politika SVATKO SVOGA KONJA JAŠE: Ništa od jedinstvenog izlaska na izbore stranaka HNS-a

SVATKO SVOGA KONJA JAŠE: Ništa od jedinstvenog izlaska na izbore stranaka HNS-a

0
SVATKO SVOGA KONJA JAŠE: Ništa od jedinstvenog izlaska na izbore stranaka HNS-a

Neusvajanje Izbornog zakona BiH, barem iz onog što se može zaključiti iz izjava predstavnika stranaka-članica Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS BiH), najviše bi moglo pogodovati HDZ-u BiH i to kao odličan argument pri pregovorima oko zajedničkog izlaska na izbore s ostalim članicama HNS-a, piše Dnevni list.

S posljednje sjednice HNS-a istaknuto je kako će se stranke-članice HNS-a zajednički kandidirati na izborima. No, kako se već sada čini, od HDZ-ovog priželjkivanog zajedničkog izlaska neće biti ništa, a već sada su izgledna tri stranačka bloka unutar samog HNS-a.

HDZ 1990 ide samostalno, nagađa se o partnerima

Druga po jačini politička opcija u HNS-u je HDZ 1990. Iz ove stranke već su izvijestili da na izbore idu samostalno i vrlo je izvjesno da će ta stranka ponuditi i svoga kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Predsjednik stranke službeno je najavio samostalan nastup ‘Devedesetke’ na listopadskim izborima ove godine. No, ‘samostalan izlazak’ može se jedino protumačiti kao nekoaliranje s HDZ-om BiH jer se već sada uvelike nagađa o mogućim koalicijskim partnerima ove stranke.

– Mi smo svjesni svoje odgovornosti i potrebe da se Hrvatima osigura mogućnost izbora i alternativa u odnosu na dosadašnje pogubne politike vladajućih. Svakako da razmišljamo i razgovaramo o mogućim partnerima, no za sada je rano o tome konkretnije bilo što govoriti, kazao je Cvitanović za Dnevni list.

Nije mogao niti potvrditi, ali ni demantirati nagađanja o budućim koalicijskim partnerima.

– Rano je još definirati buduća partnerstva, kazao je on.

Međutim, u ovom kontekstu već se spominje Posavska stranka, Hrvatska stranka, Neovisna lista za Kupres, HSP, Hrvatska neovisna lista, Čapljinska neovisna stranka, HSP dr. Ante Starčević pa i Hrvatski blok u Republici Srpskoj.

HRS: Neće ‘zagrljeni’

Iz Hrvatske republikanske stranke već su odlučili da će na izbore ići po svom starom modelu: samostalno će nastupiti u svim većinski hrvatskim županijama, dok će u izbornim jedinicama gdje su Hrvati manjina, kako su zaključili, poštovati odluke HNS-a.

– Na HNS-u je Čović predlagao da idemo svi skupa zagrljeni. Ono što je sigurno je da nećemo surađivati sa strankama koje su na bilo koji način sudjelovale u djelovanju ‘Alijanse’ i ‘Platforme’, bilo da one djeluju izvan HNS-a, bilo da su one dijelom HNS-a, kazao je predsjednik HRS-a Slaven Raguž za Dnevni list.

Ukoliko se njegove riječi pokažu dosljednim neće biti nikakve mogućnosti za ‘zbližavanjem HRS-a’ HSP-om BiH koja je bila dio tzv. ‘Platforme’ ili Hrvatskom demokratskom unijom (HDU), odnosno, predsjednikom te stranke Mirom Grabovcem Titanom koja je bila dijelom tzv. ‘Alijanse’.

– Hrvatskome narodu je potreban novi početak, ali s novim nekompromitiranim ljudima, vođenim domoljubnim idealima, a ne sitnim materijalnim interesima. Ljudi koji su godinama dio sustava koji običnog čovjeka dovodi na rub socijalne egzistencije i ne garantira mu minimum ljudskih prava i jednakosti pred zakonom, ne mogu biti i dio promjena na bolje, stav je iz HRS-a.

No, predsjednik ove stranke dodaje: “Idemo na sve ili ništa. Ako se ponovi stari rezultat i skoro ništa se ne promijeni, onda sam zaista spreman na ostavku koju ću i dati. Ako je ljudima dobro, eto im. Onda neće više imati smisla bilo što poduzimati i trošiti energiju”, zaključuje on.

Uz HDZ BiH ‘Platforma’ i ‘Alijansa’

No, dok za HRS i Raguža ne dolaze u obzir koalicija s ‘Platformom’ i ‘Alijansom’, za sada su upravo samo HDU s njihovim predsjednikom Mirom Grabovcem koji je bio sudionik tzv. vlade Alijanse, HSP BiH Stanka Primorca iz vlade Platforme te HKDU Ivana Muse, najčvršći partneri HDZ-a u predizbornom, odnosno, izbornim i poslijeizbornim koalicijama.

– HSP BiH je potpisao strateški sporazum s HDZ-om BiH u kojem se podrazumijeva i koji ove dvije stranke obvezuje na zajedničko djelovanje i zajednički izlazak na izbore, potvrdio je za Dnevni list prof. Petar Milić, predsjednik Glavnog stana te stranke i predsjednik HSP-ove mostarske podružnice.

HSS i HKDU također idu samostalno u boj za hrvatske glasove, ali…

Nešto konkretniji bio je Pero Barbarić Pepi koji je ponovio da će njegova stranka Hrvatski savez HKDU Hrast ići u koaliciji s još tri stranke, članice HNS-a: Hrvatskom neovisnom listom, HSP-om dr. Ante Starčević i Hrvatskom neovisnom strankom ‘Čapljina u srcu’.

– Tko može prihvatiti naš program može nam se priključiti, kazao je Barbarić.

Samostalno na izbore ide i HSS što potvrđuje njen predsjednik Mario Karamatić

– Na izbore idemo bez ikakvih koalicija. Također, od usvajanja ili neusvajanje izmjene Izbornog zakona ovisi i naš nastup na višim razinama. Ukoliko se izborne promjene budu usvojene HSS će zasigurno imati i svog kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, kao i kandidate na svim razinama, a ukoliko se isti ne izglasa te i dalje bude omogućeno da jedan narod bira drugom narodu predstavnike, onda ćemo podržati zajedničku listu stranaka HNS-a, kazao je Karamatić.

Dnevni list