Stranka, ili bar dobra suradnja sa strankom, vrti gdje burgija neće, ako je suditi po junacima ovog teksta, pojeg piše portal InfoVeza.com

Agencija Kamir d.o.o. Široki brijeg je agencija koja se bavi pružanjem usluga tehničke zaštite. I pružali su usluge tehničke zaštite godinama unazad, i to često javnim ustanovama, poduzećima i institucijama. Na čelu ove agencije se nalazi Miro Gugić.

Već 10 godina njihovi vjerni klijenti su Centralna banka BiH, JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Ministarstvo sigurnosti, Granična policija BiH, SKB Mostar, Federalni agro-mediteranski zavod Mostar, Regulatorna komisija za električnu energiju u FBiH -FERK Mostar, Općina Kakanj, Služba za zajedničke poslove institucija BiH Sarajevo, J.P. Međunarodna zračna luka-aerodrom Mostar d.o.o. Mostar, JU Federalni zavod MIO/PIO Mostar, Ministarstvo unutrašnjih poslova ŽZH Ljubuški, JP Autoceste FBiH, d.o.o. Mostar, Općina Neum, Uprava za indirektno oporezivanje u BiH, Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH Mostar itd.

Slučajno ili ne, na čelu većine spomenutih institucija i ustanova se nalazi kadar stranke HDZ BiH.

HDZ glavna spona između “Kamira” i raspisanih natječaja?!

Godinama unazad Gugićev “Kamir” uspješno surađuje sa JP Autoceste FBiH, d.o.o. Mostar. Posljednji unosan ugovor potpisan između “Kamira” i Autocesta je težak gotovo 200.000 KM. Za ovaj novac Gugićeva firma obavlja usluge proširenja, nadogradnje i održavanje sistema videonadzora na naplatnim mjestima i COKP-ovima. Ugovor za navedeni posao je potpisan 16.3., a isti dan je potpisan još jedan ugovor u vrijednosti od 68.940,00 KM bez PDV-a za javnu nabavku “Dogradnja sistemskih NVR rješenja”.

U svibnju 2017. godine Ivica Ćurić i Marin Jelčić imenovi su za izvršne direktore u JP “Autoceste”. I jedan i drugi su kadar HDZ-a.

Ivica Ćurić je nekadašnji HDZ-ov ministar za rad i socijalna pitanja u Vladi Zeničko-dobojske županije, ali i vlasnik privatne građevinske firme “NBI ĆURIĆ d.o.o.” iz Žepča, za koju se sumnja da je, prema pisanju Patrie, uzela više od 20 milijuna KM kredita kod tadašnje Hypo Alpe Adria na lizing, s namjerom da novac ne bude vraćen, već da Ćurić i nekoliko drugih osoba za sebe nezakonito pribave materijalnu korist.

Prema podacima sa portala javnih nabavki i portala akta.ba, od imenovanja nove uprave 2017. godine (među kojom je i HDZ-ov kadar) pa do danas, između Autocesta FBiH i Agencije “Kamir” potpisano je ukupno 9 ugovora. Ukupna vrijednost svih potpisanih ugovora u navedenom periodu iznosi 655.145 KM bez PDV-a.

Ono što je, također, zanimljivo jeste činjenica da je “Kamir” u većini slučajeva bio jedini ponuđač, što je dosta olakšalo suradnju sa Autocestama.

“Kamir” je u posljednjem periodu i čest isporučitelj usluga Ministarstvu unutrašnjih poslova Vlade Hercegbosanske županije. Ministar MUP-a Županije 10, Darinko Mihaljević kadar je stranke HDZ BiH, a široj javnosti je poznat po zapošljavanju svoje rodbine mimo natječaja, ali i po tome što je svoju djecu prijavio za stipendiju za socijalno ugrožene u Hrvatskoj.

Ovaj “siromašni ministar” siguran je u svojoj fotelji, jer je njegov vrhovni poglavar Dragan Čović odlučio da ga neće mijenjati i da će “ministrovati” do narednih izbora.

Tako je Darinko Mihaljević već za vrijeme svog “ministrovanja” sklopio fine ugovore sa Agencijom “Kamir”, što i ne čudi jer, po svemu sudeći, “Kamir” naročito dobro surađuje sa javnim sektorom u kojem glavnu riječ vodi HDZ-ov kadar.

Javna nabavka uređaja za nadzor i kontrolu vozila u prometu dodjeljena je Agenciji “Kamir” 6.3.2020., a iz proračuna je za ovu stavku izdvojeno 167.470,00 KM bez PDV-a. Pritom, “Kamir” je bio jedini ponuđač na ovom tenderu.

Posao nabavke sistema video nadzora prometa MUP-a HŽB dodijelio je kome drugom nego “Kamiru”, od čega će Gugićeva firma da prihoduje 48.239,50 KM. I na ovom javnom tenderu “Kamir” je bio jedini ponuđač.

Agencija “Kamir” je rado viđen isporučitelj usluga i Javnom poduzeću Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar na čijem čelu se od 2016. godine nalazi Marinko Gilja, kadar HDZ BiH.

Prema pisanju Žurnala, u Elektroprivredu HZHB bez natječaja je zaposleno 208 radnika. Kako saznaje Žurnal, novouposleni u Elektroprivredi uglavnom su kadrovi HDZ-a BiH.

“Iz izvještaja o novčanim tokovima Elektroprivrede HZHB vidljivo je da povećanje radnika iziskuje i mnogo veće troškove. Usporede li se 2015. i 2016 godina vidljivo je da se na pčaće u 2016. godini potrošilo 6 milijuna 400 tisuća maraka više nego u 2015-oj. Poslovni rashodi su veći za oko 50 milijuna maraka. Materijalni troškovi su veći za oko 30 milijuna maraka.”, navodi se u tekstu objavljenom 29.5.2017. godine na portalu Žurnal.info.

Prema dostupnim podacima na portalu akta.ba, u 2016. godini Agencija “Kamir” i Elektroprivreda HZ HB su potpisali 17 ugovora, od kojih je čak 14 sklopljeno direktnim sporazumom.

Početkom 2016. godine potpisali su ugovor za javnu nabavku “proširenje sistema za evidenciju radnog vremena” čija je vrijednost iznosila 17.873,25 KM bez PDV-a. Krajem 2016. godine potpisuju novi ugovor u vrijednosti od 98.711,45 KM bez PDV-a za proširenje sistema za kontrolu pristupa i evidenciju radnog vremena. U prvom slučaju se radilo o postupku putem konkurentskog zahtjeva, a u drugom o otvorenom postupku.

Jedno od najboljih suradnji, bar sudeći po broju ugovora, Gugić ostvaruje sa Centralnom bankom BiH. Malo, mal, o pa potpisan novi ugovor sa CB BiH, i tako godinama unazad.

Posljednji sklopljeni ugovori su sa kraja prošlog mjeseca, jedan u vrijednosti od 29.406 KM, a drugi od 85.398 KM.

“Kamir” za CB BiH obavlja raznorazne poslove – nabavlja kamere, nabavlja folije za zatamnjenja prozora, ugrađuje akumulatore, održava sigurnosne sisteme, nabavlja stručnu literaturu, ugrađuje, dograđuje i održava sisteme video nadzora, ugrađuje sistem vatrodojave i šta sve ne.

Za održavanje sistema sigurnosti i tehničke zaštite u CB BiH “Kamir” je dobio posao na 3 godine u vrijednosti od 397.835 KM. Zanimljivo je da je ova cijena za svega 1.500 KM manja od procijenjene cijene prilikom raspisivanja tendera, a kao šlag na tortu došlo je i to što je “Kamir” bio jedini ponuđač.

Međutim, Gugić se nije uvijek pridržavao procijenjene cijene. Za održavanje i servisiranje sistema tehničke zaštite i sistema vatrodojave Centralne banke Bosne i Hercegovine u Sarajevu 2018. godine dao je ponudu koja je za čak 45.000 KM veća od procijenjene vrijednosti. Banka je bez obzira na sve ponudu prihvatila, jer je Gugić, po ko zna koji put, bio jedini ponuđač.

Premašio je “Kamir” procijenjenu vrijednost nabavke još jednom u 2018. godini. Tada je Gugićeva ponuda bila za 20.000 KM veća, ali ju je Centralna banka objeručke prihvatila, jer su ipak bili jedini koju su dostavili ponudu.

Bilo je tu i ugovora sa Centralnom bankom koji su potpisani na osnovu direktnog sporazuma. “Kamir” u tim slučajevima, čak ni formalno-pravno, ne biva jedini ponuđač u otvorenom postupku, već neko s kim se odmah direktno pogodbuje. Sve po zakonu.

Članice Upravnog vijeća Centralne banke BiH, Ankica Kolobarić kadar je HDZ-a.

Sarađuje se i sa Sveučiličnom kliničkom bolnicom u Mostaru, i to nerijetko na osnovu direktnih sporazuma. Tako su se diretkno sporazumijevali Miro Gugić i i direktor SKB Mostar, Ante Kvesić, koji je pored malverzacije u javnosti i poznat po izjavi “Umisto sprida, uša nan je sazad”, kada je govorio o prvom zaraženom pacijentu koronavirusom. O bliskim odnosima Kvesića i HDZ-a i sumnjivim tenderima pisali su Žurnal, Tačno.net, Index.hr itd.

Tu su i mnogobrojni ugovori sa Službom za zajedničke poslove institucija BiH. Na čelu ove institucije se nalazi Dragan Brković, na čijem je imenovanju, prema pisanju medija, inzistirao upravo HDZ.

“Kamir” je čest isporučitelj usluga i općini Neum . Za općinu Neum su obavljali poslove održavanje sistema videonadzora, sistema tehničke zaštite i vatrodojave, ugrađivanje sistema videonadzora i prouprovalne zaštite na objektu uljara, sanacijskih radova itd.

Načelnik općine Neum, Živko Matuško je došao na tu poziciju kao kandidat ispred stranke HDZ BiH.

Gugića nije zaobišao ni zračni promet, a na svu sreću i tamo ima ljudi koji su kadar HDZ-a BiH.

Na čelu JP Međunarodna zračna luka Mostar se nalazi Marin Raspudić, čovjek koji se jedno vrijeme bavio politikom kao član HDZ-a, a na čelu BHANSA (Agencija za pružanje usluga u zračnom prometu) nalazi se zet Dragana Čovića, Davorin Pimorac. I sa jednima i sa drugima “Kamir” je potpisivao unosne ugovore.

“Naši ugovori , potpisani sa svim javnim institucijama i ustanovama iz javnog sektora , su transparentni i uslijedili su isključivo nakon provedenih javnih nabavki na kojima smo dobivali poslove samo iz razloga našeg kvalitete rada i ponuđene opreme i cijena, te naših licenci koje posjedujemo kao firma i naši radnici kao pojedinci”, navode iz Kamira.

Iz Kamira ističu i način na koji, kao agencija za tehničku zaštitu, potpisuju ugovore.

“Mi smo Agencija za tehničku zaštitu i svi naši ugovori, poslovi i sve ostalo što radimo ide u MUP, prvo županijski po mjestu osnivanja firme, zatim u MUP po mjestu osnivanja ugovornog organa i na kraju u Federalni MUP koji ima ingerenciju nadgledanja i provjeravanja svega onoga što mi radimo i ugovaramo”, naglašava Agencija Kamir.

Na kraju zaključuju da njihova firma ima mnogo više potpisanih ugovora sa privatnih firmama, te da im takvi poslovi donose veće prihode od onih koje ostvaruju kroz javne nabavke.

Agencija je osnovana u Širokom Brijegu koji potpada pod ingerenciju MUP-a Zapadnohercegovačke županije. Ministar MUP-a ŽHŽ je David Grabac, koji je član stranke HDZ BiH.

Federalni ministar policije Aljoša Čampara je kadar SDA.

Miro Gugić i HDZ

Miro Gugić je “ugledni” stanovnik Širokog Brijega. Član je i nadzornog odbora HKK Široki, a među članovima nadzornog odbora kluba nalazi se i ime gradonačelnika Širokog Brijega, Mire Kraljevića, koji je ujedno i član Hrvatske demokratske zajednice BiH. Prema izvorima portala Infoveza.com , u klubu veoma dobro surađuju.

Željko Gugić, brat Mire Gugića, bivši je direktor firme “Hrvatske pošte”. Iza sebe je ostavio pošte u veoma lošem stanju. Za vrijeme njegovog direktovanja zapošljavani su radnici za koje su kasnije revizori utvrdili da su imali falsificirane diplome, službeni automobili su se koristili i u privatne svrhe, ogromna sredstva su se trošila na plaće gdje je direktorova plaća iznosila nevjerovatnih 4.272 KM.

Prema riječima izvora, Miro Gugić nije službeno član stranke HDZ BiH.

Infoveza.com obratio se i HDZ-u BiH kako bi dobili odgovor na pitanje da li su Miro i Željko Gugić članovi njihove stranke, ali odgovor nikada nu dobili.

Aida Baručija, zastupnica u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, za naš portal Infoveza.com kaže da se Nezavisni blok od samog početka zalaže za vladavinu prava i transparentnost.

“Javni novac pripada svim građanima zbog čega se privatizovanje institucija ne smije tolerirati, a svaka sumnja mora biti predmet zanimanja i tretiranja od strane organa zaduženih za sprovođenje i čuvanje zakonitog trošenja novca”, navodi Baručija.

Ona ističe kako je javna tajna da su jednoetički politički koncepti napravili ogromnu štetu po državu.

“Javna je tajna, ali je sve i očiglednije, kako su jednoetički politički koncepti i pojedinci okupljeni oko centara moći u određenim političkim strankama, do danas napravili ogromne štete po državu BiH. Takve prakse moraju biti napokon zaustavljene. U ovom slučaju, na prvi pogled, moguć je udruženi odnos grupe ljudi koji vrlo izvjesno imaju konekcije u sferi političke moći. I pored toga, želim da vjerujem kako su ovo ipak pojedinosti proizašle iz slučajnosti, te izražavam podršku institucijama sistema za slučaj da izraze formalnu namjeru za utvrđivanjem istine kroz istražne radnje,” zaključuje Baručija.

Politikolog Velizar Antić za portal Infoveza.com kaže da je Bosna i Hercegovina odavno postala stranačka država, odnosno ona je u neku ruku talac političkih stranaka koje se nalaze na vlasti.

“Radi se o tome da mi u stvari imamo višestraanački politički sistem, ali se te stranke ponašaju na jedan despotski način. Oni vlast shvaćaju kao način da se prije svega zaštite interesi stranaka kojima pripadaju, zatim dolaze osobni interesi i tek na kraju su zainteresirani za interese naroda”, navodi Antić.

On dalje govori kako se dužnosnici bore za interese stranke koja im je omogućila to mjesto.

“Imate situaciju da se ministri, direktori javnih poduzeća, drugih državnih agencija, načelnici i gradonačelnici bore za interese stranaka koje su im omogućile ta mjesta. Iz ovoga se ostvaruju veze i na ekonomskom polju pa dolazimo u situaciju da se na tržištu favoriziraju ona poduzeća koja su u bliskim vezama sa političkim strankama koje su na vlasti. To se najbolje vidi u namještenim tenderima i poslovima, koji su sa pravne strane savršeno dobro pokriveni, ali se na indirektan način vrši protekcija pogodnih i podobnih, a ne i najboljih ponuđača”, ističe Antić za naš portal Infoveza.com.

Antić zaključuje kako iz svega ovoga najveću korist imaju privatne osobe koja su u bliskoj vezi sa političkim strankama na vlasti, a najviše štete imaju obični građani jer se, prema njegovim riječima, upravo ekstraprofit koji je ostvaren na ovaj način odbija od državnog budžeta koji pune svi građani.

Agencija Kamir zapošljava 42 radnika, mahom visoko obrazovane ljude koji, prema riječima agencije, predano rade svoj posao kako bi njihovi klijenti bili zadovoljni i sigurni.

Ivana Perišić Blagić / Infoveza.com