Home Vijesti Sudski epilog niskih udaraca ministra MUP-a i tužiteljstva ZHŽ

Sudski epilog niskih udaraca ministra MUP-a i tužiteljstva ZHŽ

0
Sudski epilog niskih udaraca ministra MUP-a i tužiteljstva ZHŽ

Nakon što je, o čemu smo u nekoliko navrata i pisali, Tihomir Bradvica u PU Ljubuški prijavio kako ga je ministar MUP-a ZHŽ Zdravko Boras, 7. prosinca 2015. godine, udario u predjelu donjeg trbuha uputivši mu riječi Ukopat ću te!, razvoj događaja je izrastao u jedan od najvećih skandala na području ZHŽ, u kojemu su višestruko zlorabljene institucije, u čemu su prednjačili predstavnici MUP-a i Županijskog tužiteljstva ZHŽ.

Pročitajte ranije članke na ovu temu, koji su posloženi kronološki:

18. prosinca 2015.

MUP ZHŽ rasvijetlio obraz ministra Borasa

18. prosinca 2015.

Demanti na priopćenje MUP-a ZHŽ od 18. prosinca 2015. godine

19. prosinca 2015.

CSI ŽZH pao na predmetu ‘Ministar udarač’

19. prosinca 2015.

Sumnja u pristranost, objektivnost i profesionalnost

30. prosinca 2015.

FTV Mreža: Ministar udara nisko

Još jedna izgubljena bitka ministra MUP-a i tužiteljstva ZHŽ

Skandal je dobio i svoj sudski epilog, budući da je Tužiteljstvo izvršilo zamjenu teza te kazneno prijavilo i gonilo Tihomira Bradvicu, koji se, umjesto očekivane zaštite institucija, morao, pred sudom, braniti od optužbi za lažno prijavljivanje, za što mu je prijetila kazna od 6 mjeseci zatvora (i rokom kušnje od godinu dana), koju je tražilo županijsko tužiteljstvo. Bradvicu je, kao branitelj, zastupao poznati ljubuški odvjetnik Ivan Herceg.

Prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Ljubuškom, izrečenom 15. srpnja 2017. godine, Tihomir Bradvica je oslobođen optužbi, unatoč nizu svjedoka koji su svojim iskazima stali na stranu ministra Zdravka Borasa i tužiteljice Kristine Nogalo, svjesno obmanjujući sud i lažno svjedočeći.

Sud izrijekom navodi: Analizirajući sve provedene dokaze, kako pojedinačno tako i u njihovoj međusobnoj povezanosti, i dovodeći ih u vezu s obranom optuženog, sud je utvrdio da Tužiteljstvo nije van svake razumne sumnje dokazalo da je optuženi počinio radnje opisane u izreci ove presude zbog čega je optuženog, temeljem članka 299 točka c ZKP FBiH, oslobodio od optužbe u cijelosti.

Za ministra Zdravka Borasa je obrana dokazala kako je, još u fazi istrage, bio upoznat s iskazima svjedoka, čime je teško povrijeđeno načelo tajnosti istražnog postupka, i gdje je očita manipulacija iskazima svjedoka. Sud je ustvrdio kako te aktivnosti ministra Borasa mogu biti predmet nekih drugih vrsta postupaka.

Svjedoci Mladen Bebek, Antonio Radić i Mario Bajto su svjedočili u korist ministra Borasa, koji je i sam svjedočio, no sud istima nije poklonio vjeru.

Kristina Nogalo, tužiteljica Tužiteljstva ZHŽ, sukladno tada idiličnim odnosima s vrhom MUP-a ZHŽ, dala je sve od sebe kako bi izvršila zamjenu teza i pretvorila oštećenog Tihomira Bradvicu u optuženog i osuđenog, naštetivši ne samo Bradvici, nego i pravnoj struci i javnoj prirodi svoga posla. U konačnici, nanešena je i višestruka šteta proračunu. Šteta proračunu je nanešena i samom isplatom plaća ovakvim “javnim službenicima”, da i ne govorimo o troškovima postupka koji padaju na teret proračunskih sredstava.

Prijava nije bila lažna

Gorenavedena presuda Općinskog suda u Ljubuškom je, nakon žalbe Županijskog tužiteljstva ZHŽ, dana 13. prosinca 2017. godine, potvrđena i na Županijskom sudu u Širokom Brijegu, čime je Tihomir Bradvica pravomoćno oslobođen optužbe.

Županijski sud u Širokom Brijegu u rečenoj pravomoćnoj presudi izrijekom navodi:

Iz svega naprijed navedenog proizilazi da prijava optuženog nije bila lažna, kako to pravilo zaključuje i prvostupanjski sud.

U ovom slučaju moćnici nisu uspjeli u svojoj nakani, no zabrinjava da među nama postoje ljudi koji će vas, ne trepnuvši, zarad svojih interesa, lažnim svjedočenjem svjesno poslati u zatvor, postoje službenici koji će, umjesto obrane javnog interesa, zakona, prava i pravde, za što i primaju plaću, zlorabiti svoje ovlasti i svim svojim utjecajem nastojati zaštiti kriminal.

Redoviti čitatelji znaju kako ovo nije jedini ovakav slučaj.

Ljubuski.net