“Strikin mali” kažnjen sa 10.000 kuna, oduzeta mu vozačka, a sudu tvrdi da mu je mjesečna plaća 3800 kuna

Hercegovački kralj pršuta Stipe Ivanković Lijanović (35) kažnjen je sa 10.000 kuna (2.561 KM) i oduzimanjem vozačke dozvole na šest mjeseci jer se u Predavcu kod Bjelovara u svojem Mercedesu S klase vozio čak 149 kilometara na sat, premda je ograničenje 70 kilometara. Žalio se Lijanović mlađi Visokom prekršajnom sudu u Zagrebu, ali presuda mu je ovaj tjedan samo potvrđena.

Direktor zagrebačke mesne tvrtke Lijanovići i novi gazda istoimene hercegovačke kompanije koja je upala u probleme zbog ozbiljnih sukoba sa zakonom pravdao se pred prekršajnim sucem kako je svemu, zapravo, kriv njegov moćni automobil.

Ne može sporije

– Istina je da sam se vozio nešto brže od dopuštenog na tom dijelu prometnice, ali morate znati da upravljam vozilom koje ima 500 konjskih snaga i čija je brzina elektronski limitirana na 260 kilometara na sat. Takvim vozilom, znate, ne može se voziti po prometnim znakovima. Osim toga, nikad nisam prekršajno kažnjavan u prometu jer sam prekršajnom sudu svaki put predočio prometnu dozvolu u kojoj pišu karakteristike mojeg Mercedesa i sud bi svaki put prihvatio takvu moju obranu – tumačio je Lijanović policajcima koji su ga presretačem jedva sustigli i zaustavili na cesti.

Ponovio je to kasnije i pred bjelovarskim prekršajnim sucem te se požalio kako mu vozačka treba jer godišnje automobilom prevali čak 150.000 kilometara na relaciji Češka – Hrvatska – BiH – Srbija. Sudac Darko Laklija nije imao previše milosti prema njegovim jadikovkama i tumačenjima snage motora ispod haube.

– Otegotna okolnost svakako je značajno prekoračenje dopuštene brzine unutar naseljenog mjesta, čak dvostruko više. Prekršaj je vozač počinio s umišljajem jer je svjestan da je upravljao brzinom većom od dopuštene, opravdavajući to činjenicom da je riječ o vrlo snažnom vozilu. Riječ je o direktoru ogranka mesne industrije čija je vrijednost izražena u stotinama milijuna eura, a upravljao je vozilom vrijednosti znatno iznad milijun kuna pa je kazna od 10.000 kuna (2.561 KM) primjerena tim činjenicama – tumačio je presudu sudac Darko Laklija.

Sudac nije uzeo u obzir Lijanovićev iskaz u kojem je naveo kako mu je mjesečna plaća tek 3800 kuna, tj. preračunato u našu valutu 973 KM.

Gradi eko-ranč

Stipe Ivanković Lijanović često je sa svojim bijesnim Mercedesom na relaciji Zagreb – Bjelovar jer na obroncima Bilogore posjeduje golemi ranč koji se prostire na čak tri milijuna četvornih metara. Blizu Velike Pisanice kupio je cijelo jedno selo, Cremušinu, sa svim kućama i tamo gradi eko-ranč. Policijski ga je presretač ulovio u Predavcu kod Bjelovara još 5. kolovoza 2014. godine, ali sudski postupak otegnuo se zbog njegove žalbe.

Nakon što je protiv čelnih ljudi širokobriješke tvrtke Lijanovići federalna vlast u BiH pokrenula ozbiljne kaznene procese, a na udaru se našao i njegov djed, po kojem je dobio ime, Stipe Ivanković Lijanović jr. postao je gazda cijelog hercegovačkog mesnog carstva. No, Lijanovićima ne cvatu ruže. Tvrtka registrirana u Zagrebu preklani je ostvarila osjetno niži promet nego prijašnjih godina, a gubici se samo gomilaju. Stipina tvrtka Stipex, pak, već je ugašena.

Jutarnji list