STREPITE MIŠEVI: Što će otkriti Registar branitelja FBiH?

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH potvrdio je skorašnju objavu Jedinstvenog registra korisnika braniteljsko-invalidske zaštite kao i Registar branitelja.

Kako prenose mediji, on je najavio da će institucijama Federacije BiH 29. siječnja biti uručen i dostupan Jedinstveni registar korisnika braniteljsko-invalidske zaštite, a Registar branitelja BiH početi će s objavom 19. veljače i to iz Tuzle jer, kako je kazao, želi da prvo bude objavljen njegova kartica s podatcima koliko je sudjelovao u ratu i što je sve dobio od države.

Neki podržavaju objavu Registra, ali neki se suprotstavljaju i strepe

Već sada u javnosti su mnoge dvojbe oko objave registra: dok neki podržavaju konačnu objavu registra branitelja kako bi javnost bila upoznata o tko su branitelji, tko su korisnici i po kojim osnovama, drugi strijepe od objave jer će registar otkriti i brojne sumnjive i “naknadne” pripadnike postrojbi i među Hrvatima i među Bošnjacima.

Također veliko su pitanje i civilne žrtve rata koje su godinama uvođene u vojne evidencije i predstavljane kao vojnici, dajući sliku daleko brojnijeg vojnog ljudtva od činjeničnog stanja.

Podsjetimo da je ministar Bukvarević već prije godinu dana potvrdio da su registri branitelja završeni te da se samo čeka zakonski okvir koji bi omogućavao njihovu objavu.

Kako je kazao, prema podatcima Registra branitelja koje je sačinilo Ministarstvo za braniteljska pitanja FBiH, u oružanim formacijama Armiji RBiH, MUP-u RBiH, HVO-u i MUP-a HRHB, uključujući i uposlene u vojnim bolnicama i namjenskoj industriji, tijekom agresije na BiH bilo je angažirano oko 570.000 osoba.

Jedinstvenim registrom branitelja ujedno je ispunjena obveza prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF)

Mi smo zapravo paralelno pripremali dva registra i to Registar branitelja i Registar korisnika braniteljsko-invalidske zaštite i mi smo oba ova zadatka izvršili za razinu FBiH. Što se tiče Registra branitelja, podatke smo dobili od bivšeg Ministarstva obrane FBiH, na osnovu evidencije o broju izdanih takozvanih boračkih certifikata. Prema tim podacima, u Armiji RBiH i MUP-u RBiH bilo je angažirano oko 390.000 pripadnika, a u HVO-u i MUP-u HRHB oko 180.000″, kazao je ranije Bukvarević.

Precizirao je da, što se tiče Registra korisnika braniteljsko-invalidske zaštite, on sadrži 95.000 imena osoba koje koriste neki od oblika socijalnih davanja za bivše branitelje, koja se isplaćuju braniteljima FBiH, u skladu sa Zakonom o osnovnim pravima.

Kako je kazao, obračun ovih naknada, koje se isplaćuju obiteljima poginulih, ratnim vojnim invalidima i dobitnicima ratnih odličja odvija se kroz jedinstven informacijski sustav u koji su uvezane 79 općina, deset županija i federalna razina. Konkretno, pravo na ove naknade ostvaruje 48.000 ratnih vojnih invalida, 42.000 članova obitelji poginulih branitelja, te 5.000 dobitnika ratnih priznanja.

Osim ovih naknada, pripadnici braniteljske populacije koriste i pogodnosti prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju, odnosno njih oko 34.000 iskoristilo je pravo na prijevremeno povoljnije umirovljenje.

Ovom broju treba dodati i oko 100.000 korisnika prava po osnovu Zakona o dopunskim pravima, za koje je tijekom prošle godine izdvojeno oko 50 milijuna maraka. Novac za ova prava izdvaja se iz županijskih proračuna. Dopunska prava obuhvaćaju zdravstvenu zaštitu za demobilizirane branitelje koji ne ostvaruju zdravstvenu zaštitu po nekoj drugoj osnovi, nabavku ortopedskih pomagala za ratne vojne invalide, banjsko liječenje, obavljanje pripravničkog staža, te projekte zapošljavanja braniteljskih kategorija.

Ova tri broja ne treba zbrajati, jer određeni broj osoba koristi više prava istovremeno. Primjera radi, među osobama koje su iskoristile pravo na prijevremeno, povoljnije umirovljenje ima ratnih vojnih invalida ili dobitnika ratnih priznanja. Zbog toga je potrebno sačiniti jedinstven Registar korisnika prava braniteljsko-invalidske zaštite za cijelu FBiH, u kojem bi bili objedinjeni podaci i sa federalne i županijske razine. Tek tada ćemo precizno znati koliko ima korisnika i koja sve prava koriste, kazao je Bukvarevć.

Ljubuski.net