Strancima za ulazak u BiH nije precizirana vrsta testa na koronavirus, bitno je da je negativan

Stranci koje žele ući u BiH, osim državljana Hrvatske, Srbije i Crne Gore, uz sve potrebne dokumente za prelazak granice, moraju imati i negativan test na koronavirus, ne stariji od 48 sata od trenutka ulaska u našu državu.

Međutim, Vijeće ministara BiH nije preciziralo vrstu testa koja je potrebna za prelazak naše granice, tako da u obzir dolaze i PCR i serološki uz uvjet da su negativni.

Ovu informaciju je za portal Klix.ba potvrdila Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH i navela kako je to regulirano odlukom Odredbe o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH.

“Shodno tome, nije propisan tip i vrsta testa za koji se izdaje potvrda o negativnosti testa na koronavirus. S tim u vezi, policijski službenici Granične policije BiH prilikom obavljanja radnji graničnih provjera, samo utvrđuju činjenicu posjeduje li stranac potvrdu o negativnosti testa na virus ne stariju od 48 sati”, navela je Vican.

Vican je naglasila i to da Granična policija BiH obavlja granične provjere u skladu sa Zakonom i odlukama Vijeća ministara BiH.

“Najnovijom dopunom Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH propisuje se da se od 16. srpnja 2020. godine omogućava ulazak i boravak u BiH državljanima zemalja članica EU i zemalja članica Schengenskog sporazuma, kao i strancima koji posjeduju višekratnu schengensku vizu ili vizu zemalja EU ili odgovarajuću dozvolu boravka u zemljama Europske unije i schengenskog područja, pod uvjetom da posjeduju potvrdu o negativnom testu na koronavirus, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska u BiH. Državljani ovih zemalja obavezni su se pridržavati i poštovati sve upute i naredbe nadležnih tijela BiH (epidemiološke i zdravstvene)”, naglasila je Vican.

Podsjećanja radi, većina država je precizirala koju vrstu testova svi stranci moraju imati prilikom ulaska na njihovu teritoriju, što nije slučaj s našom državom.

Shodno tome, bitno je navesti da je takva odluka značajna s obzirom na to da postoje razlike između PCR i serološkog testa.

Kako smo pisali u više navrata, PCR test otkriva da li je osoba trenutno zaražena koronavirusom, odnosno, da li je pozitivna ili negativna. Uzorak za PCR test uzima se na stražnjoj strani nosa i grla. U suštini to je bris koji se radi s dužim štapićem prekrivenim vatom.

Ovaj test, prema naučnim dokazima, je 100 posto specifičan jer ne detektuje drugi virus osim onog testiranog. PCR test je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i “zlatni standard”.

S druge strane, serološki testovi su krvni testovi pomoću kojih se može utvrditi da li su ljudi bili izloženi određenom patogenu, u ovom slučaju virusu uzročniku Covid-19 infekcije, kao i kakav je njihov imunološki odgovor.

Serološki testovi su uglavnom brzi testovi za koje se koristi krv uzeta iz prsta ili vene i u kojima se određuje prisustvo antitijela, kao dio imunog odgovora organizma.

S obzirom na to da serološki test ukoliko je pozitivan ukazuje na to da osoba već posjeduje antitijela i da je preležala zarazu koronavirusom, a ukoliko je negativan postoji mogućnost da osoba nije zaražena ili da još uvijek možda nije razvila antitijela.

“Testovi moraju biti pouzdani i kvalitetni da bi bili efikasni, te ih je neophodno raditi u dokazano pouzdanim i provjerenim zdravstvenim ustanovama. Osim toga, negativni rezultati ne isključuju infekciju u ranoj fazi jer je neophodno vrijeme za formiranje antitijela koje dokazujemo u krvi. Stoga je veoma važno da testiranim osobama protumačimo test na ispravan način”, kazala je u jednom od razgovora za portal Klix.ba doktorica Almira Hadžović-Džuvo, profesorica na Katedri za fiziologiju čovjeka na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Shodno tome, upitno je koliko je zapravo negativan serološki test pouzdan za odobrenje ulaska u našu zemlju.

Klix.ba