Home Ostale rubrike Zdravlje Štrajk doktora medicine i stomatologije u svim županijama, osim u ZHŽ-u

Štrajk doktora medicine i stomatologije u svim županijama, osim u ZHŽ-u

0
Štrajk doktora medicine i stomatologije u svim županijama, osim u ZHŽ-u

Štrajk koji je zakazao Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH počinje danas.

Kako podsjećaju u priopćenju, na osnovu odluke Skupštine Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, Sindikat je na sjednici Upravnog odbora u Sarajevu dana 21. listopada donio odluku o početku generalnog štrajka doktora medicine i stomatologije na području FBiH od 6. studenog.

– Sve županije u kojem je organiziran naš sindikat će se pridružiti generalnom štrajku doktora, osim u ZHŽ, obzirom da u toj županiji nije do kraja završeno konstituiranje sindikata doktora u pojedinim općinama a koje se ubrzo očekuje. Štrajk doktora ima samo jedan zahtjev: potpisivanje kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije na razini FBiH i na razini županija u kojim su se stekli zakonski uvjeti za potpisivanje istog – navodi se u priopćenju.

Iz Saveza sindikata poručuju da su na potpisivanje kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije čekali godinu dana te upozoravali na mogući štrajk, nastojeći da nastupe konstruktivno, u cilju iznalaženja rješenja sadašnje situacije, ali još uvijek nisu “pronašli partnera za pregovore”.

– S obzirom da do toga nije došlo, primorani smo na ovako radikalnu akciju. Štrajk nije naša želja i molimo naše pacijente za razumijevanje i podršku, a kolege za strpljenje i istrajnost u zajedničkim ciljevima. Još jednom apeliramo na nadležna ministarstva zdravstva da potpišu federalni kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije čime bi prestala potreba za štrajkom, a time izbjegle neželjene posljedice za građanstvo i za struku. Sada odlučno kažemo “ne” omalovažavanju liječničke struke i krećemo u borbu za dostojanstvo svih doktora u zdravstvu. Ovo nije samo naša borba. Ovo nije borba za veće ili manje plaće. Ovo je borba za dostojanstvo. Borba za ostanak mladih i najkvalitetnih kolega. Za ostanak formiranih stručnjaka koje ne smijemo prepustiti inozemstvu. Mi se ne borimo za sadašnji trenutak nego za budućnost zdravstva u Bosni i Hercegovini. Ipak, Federalna vlada, zajedno sa županijanma nije pokazala dovoljno razumijevanja za doktore i trenutno smo jedina djelatnost u FBiH koja nema svoj kolektivni ugovor. U pojedinim vladama naši predstavnici nisu dobili ni službene prijeme – navodi se u priopćenju.

Na kraju poručuju da strukovni sindikati doktora medicine i stomatologije žele građanima omogućiti najbolje doktore, najbolje lijekove, i najbolje liječenje.

– Još jednom apeliramo na građane za strpljenje tijekom štrajka i zahvaljujemo se na podršci i razumijevanju koje dobivamo u posljednjih nekoliko dana. Naš cilj je da kreiramo bolju atmosferu i za pacijente i za doktore i vaše odobravanje je najbolji pokazatelj ispravnosti naše akcije – poručuju iz Saveza.

Fena