Home Vijesti Ekonomija & Gospodarstvo Stočari u proračun Federacije moraju vratiti milijune maraka poticaja koje je Lijanovićeve ekipa dijelila!

Stočari u proračun Federacije moraju vratiti milijune maraka poticaja koje je Lijanovićeve ekipa dijelila!

0
Stočari u proračun Federacije moraju vratiti milijune maraka poticaja koje je Lijanovićeve ekipa dijelila!

Poticaji za poljoprivredu i stočarstvo u svakoj uređenoj državi služe za unapređenje proizvodnje, otvaranje novih radnih mjesta i pozitivne pomake, piše Večernji list BiH. Samo u BiH poticaji imaju socijalnu kategoriju ili se dodjeljuju na osnovi kriterija koji nemaju puno veze s postavljenim standardima i pravilima. To je utvrdila i Federalna uprava za inspekcijske poslove. Podaci pokazuju kako su inspektori otkrili više stotina predmeta u kojima su novac od poticaja dobili oni koji ga ne zaslužuju.

Veliki broj predmeta

Točnije, riječ je o 279 osoba ili pravnih subjekata, a oni su ukupno dobili 6,67 milijuna maraka poticaja na koje nisu imali pravo. – Proračunski novac je na taj način dodjeljivan za vrijeme “platformaške” vlasti. Iako su donesene odluke da se ukupan iznos vrati, do sada je u proračun Federacije vraćeno samo oko 270 tisuća maraka. Institucije trebaju poduzeti odlučnije korake kako bi se taj novac vratio – rekli su sugovornici iz institucija za Večernji list.

Iznosi koje su dobivali pojedinci su različiti. Kreću se od nekoliko desetaka tisuća maraka pa do milijuna i više. – U pojedinim slučajevima gdje su pojedinci dobivali više od milijun maraka inspekcija je još 2013. godine donijela odluku o vraćanju novca, ali se to do danas nije dogodilo. Uglavnom je riječ o farmama koje se nalaze na cijelom području Federacije. Neke su čak povezane s ministrima u tadašnjoj vladi, tako da možemo govoriti i o sukobu interesa. U svakom slučaju, mnogo je materijala s kojima se trebaju baviti istražne agencije ove države – poručili su naši sugovornici.

Ovakve informacije idu u korist onima koji se već godinama zalažu za promjenu sustava dodjele poticaja ili čak za njihovo potpuno ukidanje. Cijela priča aktualizirana je nakon presude bivšem ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Jerku Ivankoviću Lijanoviću, a predmeti o kojima se sada govori su nastali upravo u vrijeme njegova mandata.

Novac iz EU-a

Nedavno je najavljeno kako će Federacija BiH dobiti nekoliko desetaka milijuna eura iz IPA fondova za razvoj poljoprivrede, a sada se postavlja pitanje kako će ovi slučajevi utjecati na taj proces. – Prije bilo kakvog angažmana vezanog uz raspodjelu novca iz fondova EU, treba provjeriti tko će sve dobiti ta sredstva i pod kojim kriterijima. U slučaju da se ovakve afere dogode s europskim novcem, veliko je pitanje bismo li više imali pristup europskim fondovima. Stoga, nepravilnosti je potrebno ispraviti, ali trebamo uvesti mnogo više reda u proces podjele poticaja – zaključili su naši sugovornici. Pitanje je treba li uvesti i oštrije kazne jer je očito kako su odluke koje su inspekcije izdale samo mrtvo slovo na papiru.

Marko Karačić / Vecernji.ba