Sve što trebate znati o Ultra HD-4K i Ultra HD Blu-ray

Televizori su odmakli daleko u tehnološkom smislu 2004. godine predstavljanjem Full High Definiton (FHD) rezolucije, a posljednje dvije godine dogodio se novi pomak prema naprijed predstavljanjem Ultra High Definiton (UHD) rezolucije, poznatije kao 4K.

Zato su korisnici pomalo i zbunjeni, ne znaju isplati im se kupovati FullHD uređaje kad imaju 4K u ponudi, a kad se spomene i Ultra HD Blu-ray, tad se potpuno pogube. Stoga, malo ćemo pomoći pojašnjenjima i najbitnijim razlikama pa zainteresirani za kupnju nekih od uređaja moći si olakšati prilikom odluke o kupnji. No, za početak, koji god od televizora izabrali, teško možete pogriješiti. Sve od 2014. do danas pun je pogodak, ali ako baš želite otići korak dalje, tad je ovo tekst za vas.

4K i UHD – 4K i Ultra High Definition

Riječ je o najboljim mogućim standardima koji se mogu naći u komercijalnoj prodaji pa se svi koji ih nude itekako hvale tom činjenicom. Iako će proizvođači često izjednačiti ove pojmove i svrstati ih u istu rečenicu, to je pogreška. Istinski 4K ima rezoluciju od 4096×2160 piksela, skraćeno 2160p. S druge strane, UHD je 3840×2160., također skraćeno 2160p. Iako je omjer slike kod oba standarda 16:9, 4K ipak ima nešto više piksela i koristi se za digitalnu produkciju i kod kinematografa.

Sve navedene prednosti UHD televizora vrijede samo ako im date odgovarajući signal. U suprotnom, ponašaju se jednako kao i klasični FullHD televizori. Dakle, želite li uživati u slici koja oduzima dah, morat ćete vašem UHD televizoru dati UHD sadržaj. I tu nastaju problemi.

Sadržaj i problemi

Trenutno situacija nije najbolja, ali se poboljšava iz mjeseca u mjesec. Još do ljeta 2014. bili ste ograničeni na skidanje UHD demo sadržaja s interneta ili kreiranje vlastitog, no YouTube je ponudio promjene uvođenjem 2K i 4K video sadržaja. Samo, to nije dovoljno. Filmovi u ponudi još su skromni, a usluge kao Netflix još obavljaju tranziciju. O nacionalnim televizijima i zemaljskim programima bolje i ne pričati. Ali, bolje je imati dobar televizor nego ne imati jer prije ili kasnije će se situacija promijeniti na bolje.

Ultra HD Blu-ray

A dok se ne promijeni priča sa sadržajem je upravo Ultra HD Blu-ray format najbolji na tržištu jer dolazi na fizičkom disku i filmska industrija ga iznimno gotivi pa se svaki noviji film može pronaći na njima. Ali, tu nastaje problem jer Blu-ray player se treba kupovati posebno. Ili se može kupiti PlayStation 3 i PlayStation 4, koji “vrte” Blu-ray diskove.

Da biste od Ultra HD Blu-ray izvukli najviše, morate imati 4K TV uz 2.0 HDMI podršku. Sve ispod toga neće ponuditi maksimum.

Ictbusiness.info