Što sve plaćamo državi kada registriramo automobil?

U Bosni i Hercegovini su u 2014. godini ukupno registrirana 921.643 cestovna motorna vozila. Država, odnosno, entiteti na registraciji vozila zarađuje ogromne novce, a većina ljudi uopće nije upoznata s tim što sve plaća prilikom registracije auta. Ono što znaju jeste samo kako je registracija vozila preskupa i nimalo primjerena plaćama u BiH.

Za primjer registracije vozila uzeli smo Golf II, kao automobil kojeg je barem jednom vozilo barem 90 posto vozača u BiH. Prilikom registracije imate čak 13 uplatnica. Neke od njih vam neće trebati kao što je uplatnica za registarske pločice, uplatnice za potvrdu o vlasništvu i registraciji vozila. A onda počinje spektakl!

Za zaštitu voda platit ćete 20 maraka. To znači kako je država uzela 18,4 milijuna maraka za zaštitu voda kroz registraciju automobila. Blago rečeno, upitna je namjena ovoga novca javnost sigurno nema dojam kako se ovaj novac ulaže u zaštitu voda.

I nije tu kraj ekološkoj priči u registraciji vozila. Prilikom svake registracije se plaća i 21 marka za zaštitu okoliša. U prijevodu, građani daju 19,3 milijuna maraka za zaštitu okoliša svake godine kroz registraciju automobila. Većina njih sigurno ne zna da su “toliko ekološki osvješteni”. S druge strane, teško se sjetiti kada smo vidjeli da su toliki novci iskorišteni za zaštitu okoliša, pa se s razlogom možemo upitati gdje ide ovaj novac?

Nadalje, dok automobilima preskačete preko rupa i kratera na domaćim cestama, sjetite se da prilikom svake registracije vozila plaćate 50,1 KM cestarine. Ako tu brojku pomnožimo sa brojem registriranih automobila u 2014. dobijemo podatak kako su građani samo prilikom registracije vozila platili 46,1 milijun maraka. S obzirom da je BiH pretvorena u veliko gradilište kada su u pitanju autoputevi, ceste, ovaj trošak je i moguće opravdati da razliku od taksi za zaštitu voda i okoliša.

Vozači su stikere platili 4,6 milijuna maraka, ugovore i takse 6,4 milijuna maraka, poštarine 8,2 milijuna maraka, poreza prilikom registracije vozila 9,2 milijuna maraka, pomoć – informacije 7,3 milijuna maraka, a za tehničke preglede smo izdvojili više od 60 milijuna maraka.

Kada se sve zbroji, nije teško zaključiti kako cijena registracije vozila u BiH može biti niža. Ili barem da se novci koje izdvajamo budu potrošeni u namjenu za koju smo ih uplatili.

Pogled.ba