Ne, to nije samo NJEZINA stvar, jer sve što je vezano uz ovaj ciklus – bitno se odražava i na vas, zato dečki – educirajte se!!!

Jeste li se ikad zapitali koji su se mitovi o menstruaciji zadržali do danas? Primjerice, pretpostavljalo se da su crvenokosa djeca začeta tijekom menstruacije te da se u prošlosti vjerovalo kako menstrualna krv može izliječiti stanja kao što su glavobolja, hemoroidi, bradavice i madeži.

Žene u prolaženju kroz menopauzu nisu same. Osim njih, kroz menopauzu prolaze grbavi kitovi i slonovi. Osim toga, ženski glas se mijenja tijekom ciklusa, pa tako na početku ciklusa govore dubljim dok krajem ciklusa njihov glas postaje viši. Pa recite kako ženski glas nije važan!?

Žena krvari čak 6 godina!

U prilog činjenici da ženama nije lako i da bi im muškarci trebali ‘podignuti spomenik’ zbog svega što proživljavaju stoji i podatak da se prva mjesečnica u prosjeku javlja između 10 i 14 godine života. U reproduktivnom periodu, koji traje od prve mjesečnice pa do menopauze, žena ima oko 400 menstruacija! Ako znamo da se taj ciklus pojavljuje svakih 24 do 46 dana, a prosječno traje od 4 do 7 dana, dolazimo do fascinantnog podatka da u reproduktivnom periodu žena krvari – 6 godina!

Menstrualni ciklus svake žene hormonski je reguliran. Prva faza počinje krvarenjem koje u prosjeku traje oko 5 dana. Tada žena treba usporiti, odmoriti se, utopliti se dekicom i počastiti nekom finom čokoladicom (sve joj to priuštite i pridobit ćete je zauvijek!). Do 12. dana ciklusa slijedi folikularna faza – faza zriobe jajnih stanica kada se žensko tijelo biološki i psihološki priprema roditi. Kako je prošla menstruacija a tijelo se očistilo to se manifestira i na njihov fizički izgled – sve na njima sjaji i blista! U ovoj fazi njihov mozak luči endorfin i seratonin, hormone sreće pa su zadovoljne sobom, otvorene za ljubav i primanje, zavode i teško im je odoljeti!

Nakon toga slijedi ovulacijska faza (otprilike od 13. do 15. dana ciklusa) koju karakterizira nagli skok LH-a (čije su vrijednosti deseterostruke u odnosu na prvu fazu ciklusa), te nešto manji skok FSH-a. Njihova lučenja nisu ravnomjerna, nego imaju pulsirajući karakter, a vrijednosti im se mijenjaju svakih 90 minuta. U ovoj fazi žene su često nervozne, ratoborne a neke osjećaju bol. Ovulacija može kod nekih žena biti popraćena i laganim krvarenjem. S druge strane, u ovoj fazi njihov organizam, koji je ‘spreman’ za oplodnju povećava razinu testosterona – što je ustvari izvrstan ‘trik prirode’ koji povećava seksualnu želju. Estrogen je na vrhuncu, a testosteron i progesteron čine ženu jako raspoloženom, pa čak i euforičnom!

Napadi gladi, preosjetljivosti…

Nakon ovulacijske slijedi luteinska faza (ako nije došlo do oplodnje jajne stanice) u kojoj se žene pripremaju ‘roditi sebe same’. Usmjerene su na sebe i svoje potrebe, kao što smo inače mi (priznajte) cijelog života! U ovoj fazi izražena je koncentracija hormona progesterona pa je izražena potreba za hranom, naročito slatkišima, a počinju osjećati i nadutost, razdražljivot, preosjetljivost… U ovoj fazi pripremite partnerici više vlaknaste hrane, voća i povrća, kockicu crne čokolade… odvedite je na rekreaciju a šumeće tablete magnezija s vitaminom B pomoći će joj da se osjeća puno bolje!

Seks tijekom mjesečnice? Da!!!

Ponekad nije samo zabavno, već i neophodno proći kroz neugodne teme kako bi se javnost educirala da menstruacija ne bude tabu već da se o njoj razgovara kao o normalnoj pojavi kroz koju prolazi svaka žena. To je svojevrsna misija koju zastupa i švedski brend Intimina, koji djevojke obožavaju jer su na tržište doveli inovativne menstrualne čašice različitih veličina prilagođene svakom tijelu zajedno sa Ziggy Cupom, menstrualnom čašicom koja se može koristiti tijekom spolnog odnosa što znači da nema više prljavih ručnika ili “nametnutog” celibata.

MensHealth.hr