Samo prst soli i već je vrijedno toga. Koristila se tijekom cijele ljudske povijesti, često spominjana u Bibliji, sveprisutna i jeftina. Ne može se živjeti bez nje, a niti sa previše. Bitna je ravnoteža – u vašoj hrani i životu.

Odstranite mrave

Posipajte sol u pragove na vratima, na prozorima i bilo koja druga mjesta koja mravi koriste da se ušuljaju u vaš prostor.

Uništite travu i raslinje koje raste u pukotinama uokolo vašeg doma

Umorni ste od stalnog čišćenja korova? Posipajte sol na korov i prelijte vruću vodu preko. Ne samo da je ovo vrlo učinkovit način da se odstrane neželjene biljke, to je također ekološki prihvatljivo i jeftino.

Recite zbogom buhama

Ako vaš pas ima buhe, skupite deke, pokrivače, jastučnice i sve na čemu boravi vaš pas te operite u slanoj vodi. Ako ste zabrinuti da je vaš pas donio buhe u dom, posipajte tepihe sa soli i iščetkajte. Ostavite tako 12 sati i nakon toga temeljito usišite.

Očistite jaje sa poda

Ako vam se jaje razbije na podu u kuhinji, posipajte sol na razbijeno jaje i ostavite da stoji oko 20 minuta. Sa lakožom ćete očistiti sav nered.

Očistite fleke u pećnici

Ako vam kolač ili pečenje naprave fleke u pećnici, uzmite sol i posipajte po flekama. Neće se dimiti niti smrdjeti, a što je najvažnije, ispeći će se u koru koju će kasnije kad se ohladi biti lakše očistiti.

Uklonite mrlje sa lonca za kavu

U lonac sipajte 1/4 šalice sa kuhinjskom soli i ubacite oko desetak kockice leda. Pomiješajte sastojke vrteći šalicu rukom. Ostavite neka stoji 30 minuta. Nakon toga ulijte hladnu vodu u šalicu i isperite. Vaš će lonac izgledati kao nov.

Spriječite da vam se zamrzne vjetrobransko staklo

Umočite spužvicu u slanu vodu i utrljajte u stakla, stakla neće smrznuti čak i ako stupnjevi padnu ispod nule.

Lagano očistite ljuske orašastih plodova

Ono štp morate učiniti je potopiti plodove u slanu vodi na nekoliko sati prije nego ih želite jesti.

Zaustavite kapanje svijeća

Ako namočite nove svijeće u jaku otopinu soli i vode na nekoliko sati, a zatim ih dobro osušite, svijeće neće kapati kada budu gorijele.

Savjet za kuhanje

Ako je juha ili varivo previše slatko, dodajte prstohvat soli.

Ukrotite divlji roštilj

Bacite malo soli na vatru koja je uzrokovana kapanjem masti s roštilja. To će smanjiti plamen i smiriti dim bez hlađenja ugljena.

Ublažite ubod pčele

Odmah namočite mjesto uboda pčele, a zatim ga prekrijte sa soli.

Savjetologija.com