Dvadesetak je dana od prvog slučaja koronavirusa u Mostaru, koji je počeo na Odjelu za plućne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru – (nova zgrada SKBM) – etaža 7.

Virus je očekivan negdje dolje u staroj kirurgiji, no krenuo je „sazad“. Epilog je na koronavirus pozitivna medicinska sestra i liječnik prvooboljelog, koji je nažalost preminuo, pa će javnost ostati uskraćena za info kako je i gdje dobio virus.

Kako je virus stigao gdje ne treba, i gdje su ga najmanje očekivali, nastupila je prava zbrka i frtutma u bolnici. Neke medicinske sestre su snimale zvukove, da izvijeste rodbinu i prijatelje o novonastalom, tada opsadnom stanju.

Na jednom snimku se moglo čuti kako je preminuli mostarski gospodarstvenik na odjel došao kumovskom vezom, i da je na odjelu kolaps. Slično je govorio i drugi zvučni zapis.

Ubrzo se Hercegovinom prolomila vijest da su autorice snimaka, obje medicinske sestre dobile otkaz. Kvesić je to na povijesnoj i najbolje u regiji zabilježenoj konferenciji za tisak koju je ikada održao – demantirao.

„Svi smo mi ljudi, podložni panici. Imali smo situaciju koju nismo predvidjeli da će e dogoditi kako se dogodila. U samoizolaciju smo poslali negdje osam ljudi koji su imali kontakt s oboljelim, i to ćemo raditi i dalje. Prva stvar je briga o pacijentima, druga o osoblju. Kad imate kontakt sa zaraženom osobom tu cijela grupa ispada iz igre 10 dana. I to smo mi svjesni. Otkaz nikome nismo dali, a iskreno, nekorektno je to što je žena napravila“, ispričao je Kvesić ponovivši da nitko nije dobio otkaze, i on ih ne voli davati.

Prvi dan koronavirusa u bolnici polako pada u zaborav. Bolnica s očitovala županiji, županija poslala Federaciji, Federacija će pročitati i staviti u ladicu. Već viđeno i ništa novo. No, šta je sa sestrama.

Jedna od „snimačica“ još uvijek uredno radi u bolnici, nije imala ozbiljnijih problema, a iza nje je stao bolnički sindikat djelatnika. Sve je dokumentirano, angažiran i odvjetnik, te otkaz nije dobila. Druga pak više ne radi u bolnici. Navodno je sjela u zadnji zrakoplov za Njemačku i napustila BiH.

Navodno je, naime, samo da je sjela u zrakoplov, a da više nije u BiH poprilično je sigurno, i potvrđeno je portalu Hercegovina.info iz više izvora. Njezin slučaj nije dokumentiran, i sindikat je nije branio. Je li već ranije planirala i znala da će u Njemačku pouzdano se ne zna.

Hercegovina.info