Vlada Federacije BiH prihvativši izvješće Radne grupe za usuglašavanje Prijedloga zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, zadužila Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata da o Nacrtu tog zakona u roku od 30 dana pribavi potrebna mišljenja županija budući je riječ zajedničkoj nadležnosti federalnih i županijskih vlasti, i da joj ga, potom, dostavi na razmatranje.

Resorni ministar Salko Bukvarević kazao je u obraćanju medijima kako je zadovoljan činjenicom da je svih 30 članova Radne grupe dalo svoj doprinos na izradi, istaknuvši kako su u njoj sudjelovali predstavnici svih političkih stranaka i svih braniteljskih organizacija. Kazavši kako je riječ o realnom i provedivom tekstu, on je najavio kako će Ministarstvo u ponedjeljak tekst poslati na mišljenje Uredu za zakonodavstvo, Federalnom ministarstvu financija i svim županijskim skupštinama, koji imaju rok od 30 dana da dostave mišljenja, nakon čega se ide u daljnju proceduru, odnosno upućivanje prema Federalnom parlamentu.

Konkretna prava

Kada je pak riječ o konkretnim detaljima iz samog zakonskog prijedloga, ministar je podsjetio kako se radi o 16 prava, a neka od njih su prednost u zapošljavanju, pravo na zdravstveno osiguranje za branitelje i članove njihovih obitelji, liječenje branitelja, egzistencijalna novčana naknada, pravo na pružanje pravne pomoći, a tu je i objava registra.

Za realizaciju ovog zakonskog rješenja na godišnjoj razini potrebno je, pojasnio je Bukvarević, osigurati dodatnih 50 milijuna maraka za naknade za razvojačene branitelje starije od 57 godina koji nemaju nikakva primanja. Što se tiče onih mlađih od 57 godina, ministar je kazao kako će županije svojim odlukama regulirati prava razvojačenih branitelja koji su bez posla s ciljem pokretanja projekata njihovog zapošljavanja.

Analizom stanja razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji kroz sistemske evidencije zavoda za zapošljavanje, MIO, IDEEA i evidencija kojima raspolaže Federalno ministarstvo, utvrđeno je da bi pravo po ovom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 razvojačenih branitelja koji se nalaze u stanju potrebe.

Nacrtom zakona je propisano da jedan mjesec sudjelovanja u oružanim snagama iznosi pet maraka, dok bi prosječna mjesečna novčana naknada bila oko 200 maraka.

Predstavnici braniteljskih udruga iz Federacije BiH poručili su jučer da su zadovoljni odlukom Vlade FBiH da usvoji Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji. Zahtjev braniteljskih udruga je da se Zakon počne primjenjivati od 1. srpnja ove godine, a njihovi se predstavnici nadaju da će županije imati razumijevanja kada je riječ o ovoj populaciji.

Subvencije

Istodobno, Vlada je na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, usvojila četiri programa za poticanje održivog povratka raseljenih i izbjeglih u 2019. godini, u ukupnom iznosu od 22,6 milijuna KM. Također je usvojen i Plan povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za ovu godinu i za njegovu realizaciju zaduženo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Prema odluci federalne Vlade, iz ovogodišnjeg proračuna će poduzećima u većinskom državnom vlasništvu, biti izdvojeno 9.000.000 KM, a privatnim 1.000.000 KM za subvencije za uvezivanje radnog staža radnicima koji su stekli uslove za umirovljenje, ali im nisu uplaćeni doprinosi za MIO/PIO.

Vlada je usvojila i programe utroška sredstava utvrđenih u Federalnom proračunu za 2019. godinu, na osnovu kojih će privatnim poduzećima i poduzetnicima iz namjenske industrije, s ciljem unaprjeđenja poslovanja, biti dodijeljene subvencije u ukupnom iznosu od 1.000.000 KM, a javnim poduzećima iz ovog područja 1.500.000 KM.

Bez ministara iz reda hrvatskog naroda

Na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH nisu prisustvovali federalni ministri iz rada hrvatskog naroda, odnosno iz HDZ-a BiH. Iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u priopćenju nakon sjednice samo su naveli ovu informaciju, međutim, nije bilo detaljnijeg obrazloženja zbog čega su ministri izostali.

Dnevni list

Reakcije Razvojačenih branitelja prema ministru branitelja Bukvareviću, te Zaboravljenim borcima!