Nacrt odnosi 15 definiranih prava razvojačenih i članova njihovih obitelji, uključujući pravo na zdravstveno osiguranje kao i uvođenje osnovnog osiguranja u iznosi 25 posto prosječne plaće u Federaciji za one branitelje koji nemaju nikakvih primanja, a koji imaju 60 i više godina, odnosno za žene branitelje koje imaju 50 godina i više.

Nakon dugotrajnih pregovora u kojima su sudjelovali predstavnici županijskih ministarstava za pitanje branitelja, federalno Ministarstvo za pitanje branitelja i predstavnici udruga koje okupljaju pripadnike HVO-a i Armije BiH u proceduri se ponovno našao prijedlog zakonskog rješenja o razvojačenim braniteljima, a koji donosi 15 definiranih prava razvojačenih i članova njihovih obitelji, uključujući pravo na zdravstveno osiguranje, ali i naknadu koju će moći ostvariti branitelji koji nemaju nikakvih primanja.

Nacrt zakonskog rješenja u četvrtak je proceduru uputio federalni ministar za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata Salko Bukvarević, a on bi prije nego što se nađe na Vladi trebao dobiti pozitivna mišljenja Ministarstva financija, Ministarstva pravde i Ureda za zakonodavstvo.

Neka od prava

Bukvarević je tijekom posjeta Mostaru najavio kako se kroz Nacrt ovog zakonskog rješenja na sustavan način definira 15 prava, a ona će biti raspoređena od općina, županija pa do Federacije. Jedno od prava koje je predviđeno odnosi se na uvođenje osnovnog osiguranja u iznosi 25 posto prosječne plaće u Federaciji za one branitelje koji nemaju nikakvih primanja, a koji imaju 60 i više godina i žene branitelje koje imaju 50 godina i više.

Također, jedno od prava koje je definirano je i obveza zdravstvenog osiguranja za sve branitelje i članove njihovih obitelji, kao i prednost u zapošljavanju uz predviđene kazne za one poslodavce koji tu prednost ne poštuju. Istodobno, Nacrt predviđa liječenje branitelja i članova njihovih obitelji u svim zdravstvenim ustanovama u FBiH, a omogućio bi se i dokup staža za one kojima treba da bi došli u mirovinu.

Otvoriti raspravu

Slavko Marin, voditelj Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat u Glavnom vijeću HNS-a kazao je za Dnevni list kako je ovaj Odjel već ranije, prije deset mjeseci, definirao zaključke, a među kojima je i onaj da se u proceduru mora uputiti zakonsko rješenje o razvojačenima, odnosno da se mora otvoriti javna rasprava kako bi se znalo činjenično stanje.

-Mi smo zagovornici stavljanja u proceduru i otvaranja javne rasprave o zahtjevima branitelja u Parlamentu. Da se temeljem argumenata i činjenica koje će podastrijeti federalno Ministarstvo branitelja definira, dođe do činjeničnog stanja koji su to financijski kapaciteti u odnosu na braniteljske zahtjeve i što se to može uraditi u situaciji kakva jeste, kazao je on, podsjetivši kako su i na sjednicama, pa i onoj na kojoj su bili i predstavnici udruge Zaboravljeni branitelji, kazali da se ovo pitanje treba pokušati riješiti u okviru zakona o razvojačenim braniteljima.

-Neozbiljno je da govorim treba dati ovoliko ili onoliko, ali jesam da se pred javnošću vodi rasprava i da nitko ne zloupotrebljava ove ljude u političke svrhe, napomenuo je Marin.

PTSP i logoraši

Kada je riječ o udrugama, Marin je naglasio kako je Odjel za branitelje protiv prijedloga da se prestanu financirati udruge, naglasivši kako su one jedini legitimni predstavnici i zagovornici HVO-a u federalnom Ministarstvu branitelja.

U kontekstu udruga on je istaknuo i kako Odjel za branitelje traži da uz već postojeće četiri krovne budu i one koje okupljuju branitelje oboljele od PTSP-a kao i logoraše.

Dnevni list