Ponekad vam boja dima koji izlazi iz auspuha može dati znak da sa vašim automobilom nešto nije u redu.

Čak i kada ne trepće nijedna lampica na instrument tabli ili ne vidite ništa čudno na vašem automobilu, kako bi ga prekontrolirali, boja dima može otkriti neki kvar na vašem automobilu.

Plavi dim

Ako vaš automobil izbacuje plavi dim znači da je problem sa uljem, i da dolazi do sagorijevanja ulja. To se najčešće dešava kada dotraju karike ili ventili, pa onda se dešava da ulje curi u komoru za sagorijevanje u kojoj se miješa sa gorivom.

Ako uočite ovaj problem, provjerite ulje i redovno ga kontrolirajte i dosipajte.

Sivi dim

Za ovaj dim je teško dati pravu dijagnozu. Prouzrokuju ga slični kvarovi kao i plavi dim, sagorijevanje ulja, ali i loš turbo punjač. Znači treba provjeriti ulje, ali i potrošnju goriva, jer obično ovi kvarovi prave veću potrošnju.

Bijeli dim

Ukoliko vidite bijeli dim ne mora značiti ništa opasno, jer može predstavljati običnu kondenzaciju unutar ispušnog sistema. Međutim, veći oblak bijelog dima može predstavljati rizik. Glavni kvarovi koji mogu prouzročiti bijeli dim su oštećenje cilindra glave i ispucali zidovi bloka motora, a to iziskuje skupe popravke.

Ovaj problem nikako ne smijete ignorirati, jer i najmanje curenje rashladne tečnosti može dovesti do pregrijavanja i predstavlja ozbiljan rizik za kvar na motoru.

Crni dim

Crni ispušni dim znači veliku potrošnju goriva. Prvo što trebate provjeriti su filteri za klimu, usisni senzori, brizgaljke goriva i regulator pritiska. Crni dim je najlakši za dijagnozu, jer se zna točno što ga prouzroči, a ni popravka ovih dijelova nije pretjerano skupa.

Tv1.ba