Home COVID-19 / POMOĆ - ZAPOVIJEDI ŠTITE LI TO NEKOGA?: Je li svadba “tajkuna” u Grudama rasplamsala nagli skok broja zaraženih?

ŠTITE LI TO NEKOGA?: Je li svadba “tajkuna” u Grudama rasplamsala nagli skok broja zaraženih?

0
ŠTITE LI TO NEKOGA?:  Je li svadba “tajkuna” u Grudama rasplamsala nagli skok broja zaraženih?

Portal Ljubuski.net na dan 12. kolovoza 2020. izlazi s pričom o svadbi koja se održala u grudskom restoranu prije nekoliko dana, a na kojem je vjerojatno došlo do velike transmisije COVID-19!

S obzirom na veliki broj svadbi i masovnih druženja po Hercegovini u većini mjesta nije zabilježen očekivani pretjerani rast novozaraženih, ali po posljednjim informacija, izgleda kako je negdje moralo eskalirati, ali ne na svatovima običnog čovjeka, nego na svatovima lokalnih tajkuna.

Nakon više desetaka testiranih osoba u općini Grude, njih više od 15 posto je zaraženo koronavirusom, a više od 150 je otišlo u samoizolaciju. Najviše je riječ o radnicima nekoliko velikih grudskih poduzeća, koji su bili u kontaktu, objavili su mediji danas 14.kolovoza.

Podsjećamo na tekst portala Ljubuski.net od prije dva dana, točnije 12.kolovoza, a koji je uzburkao javnost i razotkrio kako neke službe funkcioniraju:

“Prema informaciji o kojoj županijski Stožer civilne zaštite, Ministarstvo zdravlja i Vlada ZHŽ šute, u Grudama je došlo do povećanog broja zaraženih osoba od corona virusa. Kao mjesto i vrijeme snažnog prijenosa zaraze označena je svadba sina jednog poznatog grudskog poduzetnika u restoranu Otok gdje je bilo oko 600 uzvanika.

Današnji peti dan od ovog događaja u Grudama je velik broj osoba uznemiren, jer ih veliki broj ima simptome i povećana je prodaja antibiotika u ljekarnama, koje pojedinci kupuju bez konzultacija s liječnicima. Doznaje se kako je potvrđena zaraza više vlasnika grudskih poduzeća koji su bili na svadbi, a pojedine su tvrtke desetkovane, zbog zaraženih djelatnika ili onih koji su morali u samoizolaciju.

Jedan grudski poduzetnik se, zaražen virusom, a zbog ranijih bolesti, u mostarskoj bolnici doslovno bori za život zbog zatajenja pluća i trenutačno je na respiratoru.

Neodgovornost Zavoda za javno zdravstvo, Civilne zaštite ZHŽ, Ministarstva zdravstva koja se očituje u lošoj komunikaciji s javnošću, kojoj se nametnulo shvaćanje o ovom virusu kao uroti i nedovoljno opasnom po život, Gruđanima se obilo o glavu. Samo u nekoliko dana o ovoj bolesti se u Grudama potpuno promijenilo mišljenje i izraženo je žaljenje za odgovornim odnosom prema ovoj bolesti koja ugrožava sve, a osobito zdravstveno ugrožene.

U kontaktu s osobom iz zdravstvenog sustava pretpostavlja se kako bi u Grudama moglo doći do eskalacije zaraženih, a problem bi mogla biti činjenica da se mnogi sudionici ove svadbe, samoinicijativno i bez liječničkog i epidemiološkog nadzora, odlučuju skloniti iz javnosti.

“Prognoze o broju zaraženih su nezahvalne, ali stanje u Grudama treba stabilizirati i staviti pod kontrolu”! – ističe sugovornik svjestan šutnje institucija koje trebaju brinuti o ovoj epidemiji.

Pitamo se zbog čega se u Grudama kriju razmjeri zaraze corona virusom i ima li Zavod za javno zdravstvo kontrolu nad stanjem?

Sva javna događanja u Grudama, pa tako i malonogometni turniri su prekinuti ili otkazani” – piše portal Ljubuski.net.

SirokiBrijeg.info