STIGLO NAREĐENJE: Cijepljenje obvezno, bez toga se neće moći u vrtić, školu, ali ni dobiti posao

Roditelji u FBiH više neće moći donositi odluku o tome hoće li ili ne cijepiti svoje dijete. Federalno ministarstvo zdravstva donijelo je naredbu o programu obveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti u 2017. godini, prenosi Večernji list.

Kalendar cijepljenja

Naredbom je uređen program provedbe imunizacija na području FBiH u ovoj godini. U naredbi stoji kako se kontinuirana imunizacija obvezno provodi u skladu s utvrđenim kalendarom.

Prvo cjepivo dijete prima odmah poslije rođenja protiv tuberkuloze (BCG) i hepatitisa B (unutar 12 do 24 sata), s navršenim jednim mjesecom života slijedi cjepivo protiv hepatitisa B.

Nadalje, s navršena dva mjeseca života obvezno je cjepivo protiv difterije, tetanusa, pertusisa, poliomijelitisa i hemofilusa influence tipa b, a u četvrtom mjesecu života protiv difterije, tetanusa, pertusisa, poliomijelitisa i hemofilusa influence tipa B.

“S navršenih deset mjeseci života obvezno je cjepivo protiv difterije, tetanusa, pertusisa, poliomijelitisa, hemofilusa influence tipa B i hepatitisa B, s navršenih dvanaest mjeseci života protiv morbila, rubeole i parotitisa, u drugoj godini života – docjepljivanje protiv hemofilusa influence tipa B za djecu koja su primoimunizirana s dvije doze Hib cjepiva, u drugoj godini života – docjepljivanje protiv poliomijelitisa, u petoj godini života – docjepljivanje protiv difterije, tetanusa, pertusisa i poliomije litisa, u šestoj godini života – docjepljivanje protiv morbila, rubeole i parotitisa, u šestom razredu osnovne škole cijepljenje protiv hepatitisa B – samo djeca koja do tada nisu cijepljena protiv hepatitisa B, zatim u završnom razredu osnovne škole – docjepljivanje protiv difterije i tetanusa (dT pro adultis), u završnom razredu srednje škole – docjepljivanje protiv difterije i tetanusa – samo za mlade koji su propustili docjepljivanje u završnom razredu osnovne škole”, navodi se u spomenutoj naredbi.

Nadalje se navodi kako se svi podaci o izvršenoj imunizaciji unose u osnovnu dokumentaciju obveznika cijepljenja – karton cijepljenja koji se nalazi u kartoteci punkta za cijepljenje kojem gravitira cijepljena osoba. Isti podaci unose se u iskaznicu cijepljenja koju cijepljena osoba zadržava kod sebe.

Bolničko liječenje

“Provjera statusa cijepljenja obvezno se obavlja prilikom upisa u sve vrste predškolskih ustanova, prilikom upisa u sve vrste škola, od osnovnih do visokih, prije izvođenja imunizacije po epidemiološkim indikacijama, prilikom prijema djece i mladih na bolničko liječenje, prilikom prijema u radni odnos, prilikom svakog posjeta liječniku (novorođenčadi, male djece, predškolske i školske djece i mladih), prilikom prijema djece u učeničke i studentske domove, kao i prilikom prijema osoba u kolektivne smještaje”, stoji u naredbi koja je od ovoga tjedna na snazi.

Ako se na osnovi utvrđenoga statusa o prethodnim imunizacijama utvrdi da imunizacija nije kompletna, doktor medicine je dužan o tome obavijestiti osobu odnosno roditelja odnosno skrbnika i u skladu s programom obaviti dodatno cijepljenje i/ili docjepljivanje.

“Ako osoba/roditelj ili skrbnik odbije dodatno cijepljenje odnosno docjepljivanje djeteta, doktor medicine izdaje potvrdu o nekompletnom cijepnom statusu i obavještava nadležnog sanitarnog/zdravstvenog inspektora”, zaključeno je u naredbi Ministarstva zdravstva FBiH.

Vecernji.ba