Stigla i pravomoćna oslobađajuća presuda – Ivan Hrkać Ćikota vraća se uskoro u Široki Brijeg!

Vrhovni sud potvrdio je presudu Sudskog vijeća splitskog Županijskog suda koja je donesena prije godinu dana, a to je da je Ivan Hrkać – Ćikota iz Širokog Brijega, pravomoćno oslobođen optužbe za ratni zločin nad muslimanskim civilima, kao i ratnim zarobljenicima Armije BiH na području Širokog Brijega, 1993. godine.

Naime, Optužnica protiv Hrkaća potvrđena je još 2008. godine, a Tužiteljstvo BiH ga je u sedam točaka teretilo za zločine protiv ratnih zarobljenika i ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

U vrijeme potvrđivanja optužnice bio je na slobodi i nije se u zakonskom roku pojavljivao pred BiH sudom da se očituje o optužnici. Svojevremeno je državna tužiteljica BiH tražila određivanje pritvora i raspisivanje potjernice jer je sumnjala da se Hrkać “krije ili je u bijegu u Hrvatskoj”.

Dana 11.prosinca 2013. godine. Ivan Hrkač – Ćikota biva uhićen na području Splita na osnovu suradnje Tužiteljstva BiH sa hrvatskim pravosuđem u sklopu protokola o suradnji, te od tada počinju prva ispitivanja i saslušanja svjedoka na Županijskom sudu u Splitu.

Oslobađajuću presudu na Županijskom sudu je dobio 17. lipnja 2016. godine jer nije bilo dokaza da je djela iz optužnice počinio optuženi Hrkać. Nitko od svjedoka saslušanih na raspravi nije teretio Hrkaća, tako da je cijeli slučaj otišao na Vrhovni sud, a koji je prija nekoliko dana i potvrdio oslobađajuću presudu i Ivana Hrkaća oslobodio svih optužbi koje su mu se stavljale na teret.

“Drago mi je da se ustanovila istina i da sam dokazao da sam nevin za sve što mi se na teret stavljalo. Iako sam prije godinu dana bio oslobođen na Županijskom sudu u Splitu, trebalo je čekati i potvrdu Vrhovnog suda i ona je napokon izrečena i potvrđena. Tijekom ponedjeljka presuda će se uputiti i na sud BiH na potvrdu, a koja bi trebala biti donesena u naredna tri mjeseca” – kazao nam je Ivan Hrkać – Ćikota kroz telefonski razgovor.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info