Stigao je prvi Porscheov karavan

Iako je Porsche već u povijesti eksperimentirao sa ovim konceptom, ništa se ne može usporediti sa novom izvedbom Panamere.

Nakon produljene izvedbe druga generacija Panamere dobila je i Sport Turismo izdanje temeljeno na konceptu iz 2012. godine. Punih pet godina Porsche je odgađao dolazak dosad najpraktičnijeg modela u svojoj postavi osobnih automobila. SUV-ovi su ipak nešto drugo.

pk2317 1

Sve novosti svode se na promjene iza B nosača a izvedene su kako bi se dobila shooting brake forma, a time i više mjesta u kabini. Realno, prostranost i nije vjerojatno bila glavni fokus, koliko je to bila praktičnost. “Lovačko” izdanje Panamere tako sada ima osjetno dulju liniju krova čime je prtljažnik postao komforniji. Osnovni kapacitet je 520 litara, a preklapanjem stražnjih sjedala dobiva se čak 1.390 litara korisnog prostora. Više no dovoljno za golferske palice.

pk2317 2

Ako mislite da je to nepotrebno znajte da je jedan vlasnik omanjeg dućana u Novom Zagrebu svojedobno donosio voće i povrće upravo u Panameri. Ne sumnjamo kako će isti biti itekako zainteresiran za ovo izdanje, pogotovo sada kada su cijene svježih namirnica otišle u nebo, a velike marže najinovativniji oblik poslovanja u ovoj djelatnosti.

No, vratimo se mi temi i ponovimo gradivo. Panamera je zadržala istu duljinu od 5.049 mm, a mijenjala se nije ni širina od 1.937 mm. Zato je visina porasla za pet milimetara, pa realno putnici straga mogu doista očekivati nešto više komfora za svoje briljantinom ulaštene i gelirane glave, a problema ne bi trebale imati ni putnice s tzv. “trajnom”. I da, iza sada stane tri putnika.

pk2317 3

Panamera i dalje ima aktivni stražnji spojler sa tri položaja ovisna o brzini. A kad su motori u pitanju predviđeno je pet izvedbi uključujući 4 E-Hybrid izvedbu, te Turbo inačicu na vrhu piramide. Početna izvedba, Panamera 4 Sport Turismo na njemačkom tržištu stoji 97.557 eura, dok je za Turbo izdanje potrebno izdvojiti 158.400 eura.

Index.hr