Na pitanje: ”Zašto nije osiguran minimum demografskih mjera kao što su status roditelja odgajatelja, primjeren dječiji doplatak i besplatni udžbenici?” iz upravljačkih struktura redom odgovaraju da nema novaca.

Međutim kada se pogledaju proračuni, tokovi i količine novca koji su u opticaju, onda se ustanovi da novaca ima. I da nije stvar u tome ima li novaca – nego kako se novac raspoređuje.

Npr. samo proračun FBiH iznosi skoro 3 milijarde maraka (2.882.661.837). Drugim riječima novaca ima samo što je upitna ispravnost određivanja prioriteta.

Nekome “šakom i kapom” a nekome “od šake do lakta”

Ovih dana je putem neovisnih medija dan prikaz rastrošnosti u javnim poduzećima, institucijama, ministarstvima i raznim drugim korisnicima proračunskog i javnog novca. Pa smo npr. mogli vidjeti da se na domjenke, tamburaše i butelje skupog vina potroše stotine tisuća maraka javnog i proračunskog novca. Uz domjenke, reprezentacije i plaćene naknade za topli obrok, institucije su sebi u svoje prostore i za svoje potrebe dodatno naručile svega i svačega – od sušenog i svježeg voća do mesa svih vrsta. Pa čak i alkohola ito u vrijednosti od 140.000 KM.

Također se moglo vidjeti da se potroše milijuni maraka za nabavke i održavanje neprimjereno skupih službenih vozila. I razni drugi vidovi rastrošnosti.

Umjesto suza sina razmetnoga odgovorni i prozvani se nakon objave tih informacija javljaju priopćenjima i tumače da je sve rađeno po zakonu. Ne sumnjamo da to sve nije na ovaj ili onaj način ”pokriveno” zakonima. No to je upravo ono što je i najveći problem jer kakvi su to zakoni koji dopuštaju da se javni, proračunski novac rasipno troši na takav način.

Kakvi su to zakoni koji dopuštaju enormno trošenje proračunskog novca na stavke u proračunu koje su potpuno irelevantne za društvo, a da istovremeno nema javnog novca ni za besplatne udžbenike, niti za dječje dodatke niti za financiranje statusa roditelja odgajatelja. Narodski bi se reklo: ”Nekome šakom i kapom a nekome od šake do lakta.”

Način upravljanja najveći je krivac pojave suvremenog egzodusa

Da nije stvar u novcu nego u upravljanju jasno i glasno je upozorio i ugledni hrvatski demograf Stjepan Šterc koji je rekao: ”Način upravljanja u ovim prostorima i državama najveći je krivac pojave suvremenog egzodusa…. Mogli bismo takav način upravljanja nazvati političkom okupacijom u kojoj nema praktički ničeg ozbiljnijeg vezanog za struku, logiku, znanost te projiciranje i modeliranje budućnosti” Profesor Šterc je također upozorio da bi broj Hrvata u BiH za desetak godina mogao biti smanjen za 125 tisuća, odnosno dramatičnih 31,3 posto sadašnje populacije ukoliko se ne provedu učinkovite mjere demografske politike.

Besplatni školski udžbenici, statatus roditelja odgajatelja i primjeren dječiji doplatak je minimum demografskih mjera koje treba što prije omogućiti.

Upravljačke strukture moraju osigurati da obitelj u kojoj ima troje i više djece mjesečno ima primanja minimalno u visini prosječne plaće. To se može osigurati tako da se uvede status roditelja odgajatelja, po kojem bi jednom od roditelja bila osigurana plaća u iznosu prosjeka plaće te mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Ili da se pomogne barem jednom odraslom članu obitelji da dobije posao i ostvaruje dohodak. Uz tu mjeru minimalno je potrebno još osigurati besplatne udžbenike i primjeren dječiji doplatak.

Osiguranje naprijed navedenih mjera nije utopija nego nužnost i realnost koja ne samo da je moguća nego je već trebala biti implementirana.

Slobodan Milas / SirokiBrijeg.info