Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a, tijekom prošle godine vodeće bolesti u sklopu primarne zdravstvene zaštite u ovoj županiji su bolesti dišnog sustava, bolesti srca i krvnih žila, zatim bolesti kože i potkožnog tkiva, piše Večernji list BiH.

Vodeći uzroci smrti na području općina Ljubuški, Posušje, Grude, te grada Širokog Brijega su iz skupine bolesti krvožilnog sustava i zloćudne novotvorine. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a, gotovo tri četvrtine svih uzroka smrti su iz ove dvije skupine bolesti, a preostale se odnose na bolesti probavnog sustava, bolesti dišnog sustava, ozljede i druge manje zastupljene bolesti.

“Vodeći uzroci smrti kod muškaraca su moždani udar, akutni infarkt miokarda te rak bronha i pluća, dok žene najčešće umiru od bolesti krvožilnog sustava i karcinoma dojke”, navodi se u izvješću Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a za prošlu godinu.

U spomenutom izvješću se nadalje navodi kako se sve ove bolesti mogu povezati s nezdravim načinima življenja, prije svega s konzumiranjem cigareta i alkohola, ali i načinom prehrane i stresnim situacijama. Podaci iz ZHŽ podudaraju se s podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH koji također ukazuju na sve nezdraviji način života na području ovog bh. entiteta.

Prema jednom od istraživanja u Federaciji BiH, stanovništvo cigarete počne konzumirati još u ranom djetinjstvu, točnije već od desete godine života. Prema rezultatima studije koju su proveli profesori s američkog sveučilišta u Washingtonu, BiH se nalazi u skupini zemalja s najvećim brojem pušača u Europi, ali i u svijetu.

Podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH kažu da u ovom bh. entitetu cigarete konzumira skoro polovica odraslog stanovništva, od čega svako drugi muškarac i skoro svaka treća žena. Zbog toga i ne čudi da je broj oboljelih od karcinoma pluća u BiH u stalnom porastu.

Prema nepotpunim podacima, samo u Federaciji BiH godišnje, zbog cigareta, oboli oko 1000 ljudi, a taj broj bi mogao biti i veći. Također, u BiH je, za više od 95 % slučajeva karcinoma pluća, krivo pušenje.

Večernji list BiH