Home Vijesti Ekonomija & Gospodarstvo Stanovnici općine Ljubuški neće morati plaćati troškove postavljanja kućnih brojeva

Stanovnici općine Ljubuški neće morati plaćati troškove postavljanja kućnih brojeva

0
Stanovnici općine Ljubuški neće morati plaćati troškove postavljanja kućnih brojeva

LJUBUŠKI – Stanovnici općine Ljubuški neće morati plaćati troškove postavljanja kućnih brojeva. To je najnovija odluka općinske vlasti i, svakako, bit će pozdravljena od građana kojima je u današnjem vremenu svako administrativno rasterećenje važno i dobro dođe.

Odluku o izmjeni odluke o nazivima i označavanju ulica, trgova i parkova te označavanju objekata brojevima na području općine Ljubuški donijeli su općinski vijećnici, a glavna i jedina izmjena sadržana je u promjeni članka 7. koji sada glasi: “Troškovi označavanja objekata brojevima (nabava i postavljanje pločica s kućnim brojevima) padaju na teret proračuna općine Ljubuški”. U prethodnoj odluci bilo je posve drukčije – naknadu od 20 konvertibilnih maraka plaćali su građani, vlasnici ili korisnici obiteljske kuće ili stambene zgrade.

U slučaju kada se dodjela i postavljanje kućnoga broja obavlja prema zahtjevu vlasnika ili korisnika stambenog objekta, koji je bio predviđen za označavanje, a nije označen zbog toga što nije izvršena uplata naknade, tada se visina naknade uvećava za 50 posto. Tako je stajalo u odluci usvojenoj otprije nešto više od godinu dana, međutim, sada to ne vrijedi. “Željeli smo osloboditi građane troška i uputili smo uime Općine Ljubuški, odnosno preko općinskog načelnika, prijedlog Skupštini ZHŽ-a da donese izmjenu zakona tako da svaka općina odluči samostalno na koji način će se to financirati, od vlasnika i korisnika ili iz svog proračuna.

Županijska Skupština i Vlada to su prihvatile i Općinsko vijeće Ljubuški je oslobodilo građane obveze plaćanja. Nabava i postavljanje kućnih brojeva stajat će oko 10 konvertibilnih maraka po komadu, što neće biti velika stavka u općinskom proračunu”, kaže Željko Perić, stručni suradnik za gospodarski razvoj u općini Ljubuški. Perić dodaje kako su pločice s brojevima nabavljene i uskoro počinje njihovo postavljanje u urbanom dijelu grada i, za sada, u šest sela. Već se zna koji stambeni objekt ima koji broj, čeka se još samo da se pronađe i odredi izvođač posla.

Što se tiče postavljanja ploča s nazivima i oznakama ulica, trgova i parkova, taj posao izvodi JP Parkovi iz Ljubuškog i pri samom je kraju, ostalo ih je svega nekoliko za postaviti.

Ivan Kaleb / Vecernji.ba