LJUBUŠKI – Uz to što djeca koja pohađaju gradski dječji vrtić u Ljubuškom od ove jeseni imaju veći, uređeniji i ljepši ambijent, vodstvo ove ustanove uvodi novitete u samom radu s djecom. Prema riječima ravnatelja JU Dječji vrtić Ljubuški Viktora Grbavca, od sredine studenoga u sklopu ove ustanove otvara se edukacijsko-rehabilitacijski kabinet čime se proširuje stručni tim gradskog vrtića, piše Večernji list BiH.

“U navedenom kabinetu provodit će se individualni odgojno-obrazovni rad s djecom koja imaju teškoće u razvoju te će se osim toga potaknuti i profesionalna interdisciplinarna suradnja kao i savjetovanje roditelja spomenute djece”, navodi Grbavac. Ističe kako je u ovaj vrtić trenutačno upisano 12 djece s posebnim potrebama kojima je preporučeno da budu u mješovitim skupinama. Budući da će spomenuti kabinet upravo djeci s posebnim potrebama omogućiti bolju socijalizaciju s ostalom djecom u vrtiću, njegovo postojanje omogućit će i prijem većeg broja djece kojima treba pomoć nego što je to dosad bio slučaj.

“Edukacijski rehabilitator pratit će razvoj djece i sagledavati individualne potrebe istih u vrtićkim skupinama te pravodobno prepoznavati eventualne teškoće u razvoju. U neposrednom radu s djetetom (individualno ili u skupini) poticat će se razvoj kroz edukacijsko-rehabilitacijski pristup koji je prilagođen individualnim potrebama svakog djeteta. Time bi se radilo na ublažavanju ili otklanjanju poteškoća u razvoju”, ističe Grbavac.

Bitno je naglasiti i kako je kabinet zamišljen i kao podrška samim roditeljima kako bi što bolje i lakše razumjeli potrebe djeteta i prihvatili teškoće koje ono ima, prvenstveno kroz individualne razgovore s roditeljima, savjetovanje, a po potrebi i upućivanje drugim stručnjacima.

“Zamišljeno je da edukacijski rehabilitator bude nesebična podrška i stručna pomoć samim

odgajateljima u planiranju aktivnosti i neposrednom radu”, zaključio je Grbavac. Inače, u rekonstrukciju i proširenje zgrade Dječjeg vrtića Ljubuški kroz posljednja tri mjeseca uloženo je više od 250.000 konvertibilnih maraka, u čemu su sudjelovale i Zapadnohercegovačka županija i Općina Ljubuški. Radovi su osigurali proširenje kapaciteta ove ustanove za čak 100 posto, tako sada ovaj vrtić ima čak devet dnevnih boravaka te može primiti više djece jasličke dobi.

Marija Medić Bošnjak / Vecernji.ba