Home Vijesti Ekonomija & Gospodarstvo Sramota širokobriješkog gradonačelnika, agronoma Topića i općinskih službi za poljoprivredu

Sramota širokobriješkog gradonačelnika, agronoma Topića i općinskih službi za poljoprivredu

0
Sramota širokobriješkog gradonačelnika, agronoma Topića i općinskih službi za poljoprivredu

Prema vremenskoj prognozi i “agro” upozorenjima moguća je pojava mraza od 20. do 22. travnja u trajanju obično od 4 do 6 sata. Mraz je moguć u svim dijelovima Širokog Brijega, ali će jako zavisiti od konfiguracije terena.

Prognozirani intezitet je do -4C jer se radi o pjeskovitom, kamenom terenu. Mraz u Širokom Brijegu može nanijet višemilijunske štete za poljoprivredne proizvođače i to vinove loze, povrća i ratarskih kultura kao što je duhan i sl..

Procjena je kako na području Mostarskog blata ima nekoliko stotina tisuća čokota vinove loze gdje mraz može nanijeti ogromnu financijsku štetu visine općinskog proračuna.

Dok se, primjerice većine regija u Srbiji spremaju za najavljeni mraz, širokobriješke općinske-savjetodavne službe ispijaju kavu i ne brinu o poljoprivrednim proizvođačima a oni ih upravo za to plaćaju putem poreza i općinskih taksa.

Portal SirokiBrijeg.info, kontaktirao je više poljoprivrednih proizvođača koji su potvrdili priču za mogućnost ogromnog mraza.

Postavlja se pitanje zašto širokobriješke općinske-savjetodavne službe nisu informirale građane Širokog Brijega kako se pripremiti za mraz do velikih šteta. Doznali smo iz mjerodavnih institucija u Srbiji kako postoji nekoliko metoda kojima se može spriječiti smrzavanje usjeva a koje su date ondašnjim poljoprivrednicima.

Zašto su zakazale širokobriješke gradske službe poljoprivrede i gospodarstva i što one uopće rade po pitanju poljoprivredne proizvodnje najbolje je upitati Miru Kraljevića, gradonačelnika i agronoma, te stručnjaka za floru i faunu Vinka Topića, predsjednika općinskog vijeća.

SirokiBrijeg.info