Mnogi ljubitelji tuninga sportski filtar zraka smatraju prvim korakom do poboljšanja performansi automobila, stoga evo par podataka koje morate znati ukoliko ga planirate ugraditi!

Često se okuraže raznim pričama o tome kako će dobiti pet ili deset konjskih snaga, pa ako se na sportski filtar zraka nadoda još i protočan ispušni sustav zajamčen je dobitak od 10 posto snage motora…

No, u tim svim pričama ima i hrpa gluposti. Kao prvo funkcija koju obnaša filtar zraka jest, kako i samo ime govori, filtracija zraka prije ulaska u motor. Dakle, kad motor ne bi imao filtar zraka brojne nečistoće abrazivno bi djelovale na vitalne sklopove motora poput cilindarskih košuljica i klipnih karika.

Svaki protočniji filtar zraka ujedno i slabije pročišćava zrak koji ulazi u motor pa se taj minimalan dobitak snage zapravo vraća poput bumeranga u pogledu ubrzanog trošenja motora.

No, ključno je pitanje koliko se snaga uistinu može povećati ugradnjom sportskog filtera zraka. Odgovor na to pitanje potražila je ekipa YouTube kanala Engineering Explained. Jednostavnim testom mjerenja snage.

Kao pokusni kunić poslužio im je Subaru Crosstrek. Prvo mjerenje s dotrajalim filterom zraka pokazalo je snagu od 158,25 KS. Ugradnjom novog originalnog filtera snaga je narasla na 160,1 KS. Zatim su isprobali zamjenski filter zraka i izmjerili snagu od 163,32 KS, da bi na kraju ugradnjom sportskog filtera zraka proizvođača K&N snaga narasla na 164,42 KS.

Dakle, smanjenjem otpora strujanja zraka moguće je ostvariti povećanje snage motora od najviše četiri posto. Isplatili se zbog toga svjesno povećati potrošnju vitalnih dijelova motora?

Na to pitanje nema univerzalnog odgovora. Ponekad je užitak boljeg zvuka i odziva na gas važniji od racionalnog pristupa.

Automobili.hr