Vrijeme divljih šparoga i kuka upravo je sada i šteta je ne koristiti te iznimno atraktivne i izuzetno zdrave namirnice koje pospješuju čišćenje organizma od toksina, a ujedno su prava gastronomska delicija.

To su izdanci koji su u proljeće nezaobilazan sastojak zdrave prehrane, posebice radi svojstvenog okusa, te zanimljivog nutritivnog sastava. Divlje šparoge koje rastu uspravno imaju gorkast okus. Kuke, tako se zovu jer imaju povijene glave, i vrlo su ukusne.

Šparoge i kuke brzo gube na kvaliteti – venu gubeći specifičan okus ukoliko se odmah ne pripreme. Svježe, tvrde su konzistencije, dok se njihov vrh lako lomi, a listići pri vrhu moraju biti slijepljeni za izdanak, u protivnom šparoga je odstajala.

Tijekom čišćenja najčešće se vrh prekida do donjeg drvenastog dijela. Kuha se u kipućoj slanoj vodi 5 do 8 minuta, ovisno o debljini. Da bi se što više očuvali njeni nutritijenti, tijekom kuhanja lonac mora biti poklopljen, a koristi se minimalno potrebna količina vode. Kod dugog kuhanja šparoge postaju neukusne, gorke, slomljene strukture i izgube karakterističnu boju.

špaja17032016

Nakon kuhanja šparoge se procijede. Još bolja termička obrada je kuhanje na pari. Gornji dio kuka (mladi izdanci), kao i šparoga, jedu se i sirove pripravljene na razne načine. Ponekad ih je šteta i kuhati jer gube svoju nutritivnu vrijednost.

U gastronomskom arhipelagu izbor jela od šparoga je uistinu bogat. Može se uporabiti za razne koktele, salate, juhe, idealno se sjedinjuje s jelima od tjestenina i riže, s jajima, mesom, ribom… U dubrovačkom kraju najčešće se jedu kuhane, začinjene maslinovim uljem i oplemenjene kuhanim jajima.

Jela od divljih šparoga i kuka ne bi se smjela izostaviti iz proljetne prehrane!