Više manje, većina Vas je upoznato sa dešavanjima u mjestu Knešpolje oko zagađenja Vrela Crnašnice – Vrelo sv. “Ivana Krstitelja” koje je zagađeno opasnom i nerijetko smrtonosnom bakterijom Escherichia coli.

Ako kojim slučajem niste upoznati s detaljima ili nešto propustili prije šokantnog detalja kojeg donosimo u nastavku priče, ispod su ponuđene (link) stranice kompletne kronologije događaja:

20.kolovoz 2019.EKOLOŠKA KATASTROFA U ŠIROKOM BRIJEGU: Izvor Crnašnice zagađen opasnom bakterijom!

27.kolovoz 2019. VIDEO: Knešpolje neće dozvoliti uništenje Vrelo Crnašnice – Vrelo sv. “Ivana Krstitelja”

10.rujan 2019.Skandal koji razotkriva korumpiranost čelnika Širokog Brijega – duplo se povećale bakterije u Crnašnici!

11.rujan 2019.VIDEO: UZBUNA U KNEŠPOLJU – trudnica zaražena bakterijom koja se nalazi u Crnašnici!

12.rujan 2019. VIDEO: Al Jazeera Balkans – Zbog ljudske nebrige ugrožen izvor rijeke Crnašice

12.rujan 2019. Zagađena Crnašnica, a odgovorni se brane šutnjom – Ovdje ima elemenata kaznenog djela!

14.rujan 2019. VIDEO: Nakon sastanka u Knešpolju – Široki Brijeg je zatrovan, Knešpolje se godinama truje, vlasti svo vrijeme su šitile!

14.rujan 2019.Crveni križ Široki Brijeg ponudio pomoć mještanima Knešpolja oko opskrbe vodom

18.rujan 2019. “Žućo” osvanuo i u Širokom Brijegu na Vrelu Crnašnice

19.rujan 2019. Potpisan ugovor za izgradnju primarnog cjevovoda za vodovod u Knešpolju

25.rujan 2019. VIDEO: Gradonačelnik Kraljević na 29. sjednici Gradskog vijeća povukao s dnevnog reda proširenje industrijske zone Knešpolje

To je ukratko kronologija događanja u nešto više od zadnjih mjesec dana koju ste mogli pratiti preko portala SirokiBrijeg.info, a nastavku se trenutno ne nadzire kraj, pa tako da možete očekivati još puno toga vezano za ovu temu sve dok se situacije ne riješi!

Dana 29.rujna 2019. u prostorijama Osnovne škole u Knešpolju održan je sastanak mještana na kojem su izneseni konkretni prijedlozi i neka moguća rješenje, a o svemu tome ćete više moći doznati ovih dana, kao i koji su naredni potezi jer je situacija preozbiljna za bilo čiju “zaje…”!

A kad smo već kod nekih “zaje…”, izgleda kako su se zaigrali malo previše pojedinci koji bi trebali se brinuti za svoj narod, čak do te razine da su krivotvorili službene analize voze, tj. mikrobiološku analizu i tako mislili zavarati svoje sugrađane.

Naime, dana 3.rujna 2019.g. uzorke za Mikrobiološku analizu vode u jutarnjim satima uzima ovlaštena osoba iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a uz prisustvo troje svjedoka na izvoru Crnašnice. Službeni rezultati dolaze 5.rujna i pokazuju zabrinjavajuću koncentraciju zagađenja.

Escherichia coli – 100 (cfu/100ml)
Ostali koliformi – 300 (cfu/100ml)
Enterococcus spp – 100 (cfu/100ml)

Istog tog dana, samo pola sata kasnije, ne znajući kako su uzorci već uzeti, iste uzorke vode za Mikrobiološku analizu uzima i osoba koju je poslao Grad Široki Brijeg. Također nalaz dolazi 5.rujna i pokazuju zabrinjavajuću “muljažu” koncentracije zagađenja Crnašnice.

Escherichia coli – 0 (cfu/100ml)
Ostali koliformi – 10 (cfu/100ml)
Enterococcus spp – 0 (cfu/100ml)

Kao što možete u priloženim dokumentima vidjeti, analizu vode je izvršio isti Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a, analizu u oba slučaja uradila je ista osoba, Edin Zolj. Analizu u oba slučaja potpisala je ista osoba Dr.sc. Maja Ostojić dr. med. Specijalist mikrobiolog. Sreća u oba slučaja piše voda NE ODGOVARA za konzumaciju.

Napomenimo kako se Grad Široki Brijeg i njihove institucije za ovakve slučajeve do dana današnjeg službeno nisu obratile javnosti, a pogotovo mještanima. Gradonačelnik Miro Kraljević nakon mjesec dana javno pred kamerama našeg portala i sastanka u Knešpolju s predstavnicima firmi u Industrijskoj zoni govori kako je voda zagađena i da nije za piće.

Učenici OŠ u Knešpolju početkom školske godine su dobili veliki kanister vode za higijenske potrebe koji se nalazi nasred hodnika, kao i dva aparata s vodom za piće. Mještani su i dalje prepušteni sami sebi i da kupuju vodu dok grad nije u stanju omogući im privremeni jedanput dnevno bar na sat vremena cisternu pitke vode. Jedini koji su se ponudili, nakon nekoliko tjedan priče o ovome su bili predstavnici Crvenog križa Široki Brijeg koji su se uključili pomoći mještanima da im omoguće dovoljne količine pitke vode za starije, nemoćne i nepokretne osobe.

Kako se brzo pronašlo rješenje i novac za vodovod u Knešpolju, koji je davno mogao biti napravljen, ali znamo samo kako neće sve tako glatko teći ako su mislili ih na ovaj način malo “utišati”!

Ova dokumentacija analize vode koju je naručila “Općina Široki Brijeg” do dana današnjeg nije vidjela “svjetlo javnosti”, a možda vam je i sada jasno nakon svega kako su neke stvari do sada funkcionirale u Širokom Brijegu!

I na kraju se pitanje postavlja. Čemu služe gradske službe? Rade li oni za svoj narod ili svoj interes?

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info