Sanitarne knjižice koje, prema odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, između ostalih, moraju imati zaposleni u ugostiteljstvu, u Domu zdravlja u Širokom Brijegu koštaju 70 KM, dok je cijena istih u JU Dom zdravlja Stari grad Mostar 40 KM, kazao je za Večernjak Nikola Grbešić, predsjednik Udruge turističko-ugostiteljskih poslodavaca grada Širokog Brijega, piše Večernji list BiH.

Ogromne razlike

Prema Grbešićevim riječima, u Udruzi su nakon što su uočili razliku u cijeni između jednog od mostarskih domova zdravlja i Širokog Brijega provjerili kakvo je stanje u odnosu na ostale općine u Hercegovini. “Provjerili smo kakve su cijene u ostalim domovima zdravlja i došli do saznanja da je cijena sanitarne knjižice u Grudama 60 KM, u Posušju također 60 KM. U domu zdravlja koji pokriva lijevu obalu u Mostaru cijena sanitarne knjižice je 40 KM, dok je u Domu zdravlja koji se nalazi na desnoj obali u Mostaru cijena 50 KM”, kazao je Grbešić. Ugostitelji Širokog Brijega, kaže Grbešić, negoduju zbog ovakve situacije i žele da se ovakvo stanje izmijeni. Također žele znati tko je donio takvu odluku pa je cijena sanitarnih knjižica u Širokom Brijegu ovako visoka i zašto. “U odnosu na lijevu stranu, mi smo 75 posto skuplji. Oni nas sustavno pljačkaju ovdje u Širokom Brijegu. Nezadovoljni smo iz razloga što nam vađenje sanitarnih knjižica pravi ogromne troškove”, kazao je Grbešić.

Valjanost knjižice

“Prije nekoliko dana federalna inspekcija je bila kod jednog od kolega ugostitelja nakon čega je on sanitarnu knjižicu izvadio u Mostaru.

Nakon federalne došla je županijska inspekcija koja je negodovala takav postupak i pitala ga zašto sanitarnu knjižicu ne izvadi u Širokom Brijegu. Poslije županijske ponovno dolazi federalna inspekcija koja mu je kazala da to nije nikakav problem jer je sanitarna knjižica osobni dokument koji se može izvaditi bilo gdje na području Bosne i Hercegovine i ona je valjana”, ispričao je Grbešić i dodao kako zakonom nije određeno da se knjižica mora izvaditi u mjestu u kojem je registriran objekt, odnosno na prostoru te županije.

Sanitarne knjižice obvezne su za osobe koje obavljaju poslove, odnosno sudjeluju u proizvodnji ili prometu hrane ili opskrbe stanovništva pitkom vodom (trgovci, djelatnici u ugostiteljskim objektima, pekari, mesari i sl.). Potom za osobe koje obavljaju poslove oko održavanja osobne higijene, njege ili uljepšavanja lica i tijela. Također su obvezne za osobe koje obavljaju poslove u osnovnim i srednjim školama te drugim ustanovama za djecu i mlade (jaslice, vrtići, učenički domovi, dječja odmarališta, ustanove socijalne pomoći i sl.), zdravstvenim djelatnicima te osobama s registriranom zdravstvenom djelatnošću u ustanovama socijalne pomoći koje obavljaju preglede, liječenje, njegu i usluživanje bolesnika. Obvezne su i za osobe koje rade u wellness centrima, kozmetičkim salonima, brijačnicama, frizerskim salonima, salonima za masažu, salonima za manikuru, pedikuru i sl.

Ljiljana Vidačak / Večernji list BiH