Smiljomanima bi gusjenice mogle zadati više problema nego čupanje trave!

Uzgoj smilja nije nimalo lagan posao, iako se po ‘kavanskim’ pričama doima da nema zgodnije zarade, u stvarnosti je priča daleko od takvih nagađanja. Zapravo i dalje su ljudi uvjereni da se na smilju može pristojno zaraditi što je istina ali da bi stigli do te zarade treba uložiti puno vremena i rada oko uzgoja. Upravo je ovih dana krenula akcija okopavanja kako bi smilje oslobodili trave i korova koji mogu značajno zaustaviti razvoj biljke. Prva okopavanja po riječima uzgajivača su najteža i iziskuju najjednostavniji ručni način okopa što znači da oko svake biljke treba rukom počupati korov a motikom proći između redova. Kasnije kad smilje oformi svoj ‘busati ‘ izgled trave će biti manje.

Međutim, to nije nekakav veliki problem jer su uzgajivači znali da ovu vrstu posla ne mogu izbjeći i da je obvezna ako žele imati kvalitetan urod. Ovih dana na više lokacija u Hercegovini potvrđen je dolazak gusjenica na biljku što može prouzročiti veliku štetu uzgajivačima. U razgovoru sa nekoliko poljoprivrednika iz širokobriješkog kraja doznajemo da na pojedinim parcelama ima gusjenica te kako poduzimaju određene korake kako bi eliminirali nametnike.

-Pošto je već od samih početaka uzgoja smilja u Hercegovini poznato da smilje ne smije biti tretirano nikakvim kemijskim sredstvima, potrebno je hitno djelovati preventivno biljnim preparatima koji mogu efikasno odstraniti gusjenice ako su one tek’stigle’ . Ukoliko na vrijeme ne prskamo biljke kasnije gusjenicu jedino možemo odstraniti kemijskim sredstvima a to u ovom uzgoju nije dozvoljeno- rekli su novinaru ABCportala dobro informirani uzgajivači.

Zato ovih dana stižu apeli stručnjaka koji upozoravaju uzgajivače da budno motre na ovaj problem a što se tiče preparata na biljnoj bazi postoji ih nekoliko pa je najbolje raspitati se u prodavaonicama poljoprivrednog asortimana o kvaliteti i upotrebi istih.

ABCportal.info