SLUŽBENI ODGOVOR: Drugu Draganu na sramotu i njegovom potrčakalu momku iz Posušja

S obzirom da je bh. novinska agencija Patria proteklih dana bila na udaru vlasnika portala Poskok.info Ivana Šušnjara za kojeg su američke vlasti odbila dati egzekvaturu te zbog toga neće biti potvrđen za generalnog konzula u Chicagu, a što je službeno potvrđeno za agenciju Patria 16. veljače 2016. godine te je iznosio lažne optužbe na račun agencije Patria ali i Ambasade SAD-a, još jednom objavljuju službene informacije koje su dobili iz Ambasade SAD-a.

– Ured za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu odgovara na upite novinara u Bosni i Hercegovini koja se tiču spoljne politike SAD-a. U utorak, 16. veljače primili smo upite od medijskih organizacija o tome da li su Sjedinjene Američke Države odbile izdati egzekvaturu gospodinu Ivanu Šušnjaru za poziciju Generalnog konzula BiH u Chicagu, i na taj upit smo odgovorili:

“Gospodin Šušnjar nije i neće biti Generalni konzul u Chicagu. Za sva ostala pitanja koja se odnose na imenovanja službenih predstavnika BiH u inozemstvu, ljubazno Vas molimo da se obratite Ministarstvu vanjskih poslova BiH.” – priopćeno je iz Ambasade SAD-a.

Odgovor Ambasade SAD-a na upit novinara Patrije

šušnjarodgovorusa 20022016 2

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH potvrdili su za agenciju Patria da je Šušnjar dobio diplomatsku putovnicu dana 30.04.2015. godine na temelju odluke Predsjedništva BiH kojom je Ivan Šušnjar imenovan za generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Chicagu.

– Na temelju člana 3 Pravilnika o izdavanju diplomatskih putovnica (“Službeni glasnik BiH” br: 95/14), gospodin Šušnjar je imenovanjem od strane Predsjedništva BiH na funkciju generalnog konzula ostvario pravo na diplomatsku putovnicu s obzirom da je diplomatska putovnica neophodna u postupku traženja diplomatske vize čije je izdavanje od strane američkih vlasti pretpostavka za stupanje na dužnost diplomate na destinaciju na koju je imenovan – kazali su iz MVP BiH.

Također je iz MVP BiH potvrđeno da Šušnjar nije upućen na rad u Generalni konzulat BiH u Chicagu u svojstvu generalnog konzula, a nema niti bilo koje drugo službeno svojstvo u MVP BiH, tako da troškovi u vezi sa eventualnim putovanjima gospodina Šušnjara, u SAD ili bilo gdje drugo, nisu na teret sredstava MVP BiH.

Generalnim konzulatom u Chicagu od ljeta 2015. kada je funkciju konzula prestao obavljati Brane Pećanac rukovodi konzul Enisa Hadžović, profesionalni diplomata iz MVP BiH.

Podsjećamo, Ivana Šušnjara Predsjedništvo BiH imenovalo je za generalnog konzula u Chicagu na prijedlog Dragana Čovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

NAP.ba