Home Vijesti Ekonomija & Gospodarstvo SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co: “Od Vašeg polja do našeg džepa”

SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co: “Od Vašeg polja do našeg džepa”

0
SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co: “Od Vašeg polja do našeg džepa”
Foto: BIRN BiH

Zloupotreba poticaja iz oblasti poljoprivrede je počinjena smišljeno i sistematski, stav je Županijskog tužiteljstva u Tuzli, koji su iznijeli na suđenju Jerku Ivanković Lijanoviću i Stipi Šakiću, optuženima za zloupotrebu položaja.

Tužitelj Dalibor Bingas je kazao da su samo iskazi trojice svjedoka osuđenika Merseda Šerifovića, Edina Ajanovića i Suada Čamdžića, dovoljni za osuđujuću presudu u ovom predmetu. Tužitelj je odbio tvrdnju Obrane da se osuđenicima pogodovalo pri sklapanju sporazuma, kako bi oni zauzvrat svjedočili.

“Oni su iskaze dali nakon sklapanja sporazuma i nisu svjedočili kako bi za sebe izvukli manje kazne”, izjavio je Bingas, navodeći da su i drugi svjedoci potvrdili počinjenje krivičnog djela, a da optuženi Lijanović na suđenju nije govorio istinu.

Jerko Ivanković Lijanović je optužen zajedno s njegovim nekadašnjim savjetnikom Stipom Šakićem za zloupotrebu položaja i ovlasti u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH, u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

Tužitelj je naveo da su svjedoci iznosili tvrdnje kako su poljoprivrednici reketirani širom Federacije BiH te da su to radili uglavnom članovi Narodne stranke Radom za boljitak.

“To je bila kriminalna hobotnica koja se protezala i do Bihaća, Mostara i Travnika. Slogan ‘Od naših polja do Vašeg stola’ u ovom slučaju se pretvorio u slogan ‘Od Vašeg polja do našeg džepa’. Svi su o tome znali, a samo oni koji su najodgovorniji, Lijanović i njegov savjetnik Šakić, navodno ništa nisu znali. Okosnica obrane optuženih je bila da je sve ovo teorija zavjere, a da je i Tužiteljstvo dio zavjere”, kazao je Bingas, navodeći da je Obrana često govorila i da se radi o političkoj diskreditaciji Lijanovića.

Kada je riječ o dodjeli poticaja, tužitelj je naveo da je Lijanović donio pravilnik koji je u suprotnosti sa Zakonom, a da je Šakić manipulirao dokumentacijom.

“Nije postojao redoslijed obrade zahtjeva, nego je korištena kriminalna metoda slučajnog uzorka, koja je od Lijanovića povjerena Šakiću”, rekao je tužitelj, objašnjavajući da su na takav način birani korisnici od kojih su optuženi uzimali postotak od poticaja.

“Kako se moglo čuti, ukupna pribavljena imovinska korist činjenjem ovog krivičnog djela je 836.000 maraka. S obzirom da su osuđeni Šerifović i Čamdžić vratili 120.000 maraka, od Lijanovića bi trebalo oduzeti oko 710.000 maraka, a od Šakića 5.700 maraka”, naveo je tužitelj Bingas.

Iznošenje završnih riječi se nastavlja sutra, 17. studenog.

Samir Karić / Detektor.ba