Home Vijesti Ekonomija & Gospodarstvo SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co: Utvrđene PDV obaveze za firmu “Farmko”

SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co: Utvrđene PDV obaveze za firmu “Farmko”

0
SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co: Utvrđene PDV obaveze za firmu “Farmko”

Na suđenju za organizirani kriminal, pranje novca i poreze utaje, svjedokinja Državnog tužiteljstva rekla je da je u dva navrata sudjelovala u kontroli firme “Farmko“ kojom su utvrđene PDV obaveze.

Slavica Krešić, inspektorica Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), kazala je da su po službenoj dužnosti vršene dvije kontrole u “Farmku” – od srpnja do prosinca 2010. te od ožujka do srpnja 2011. godine.

“Zadatak je bio utvrditi točnost iskazane obaveze u PDV prijavama. Prilikom druge kontrole smo utvrdili razliku od 192.000 maraka, a to je iznos manje obračunate obaveze koji je obveznik prijavio. Kontrolirala se knjigovodstvena i ostala dokumentacija”, ispričala je svjedokinja.

Potom je rekla da je prilikom prve kontrole za polovinu 2010. u “Farmku” utvrđena obaveza od blizu 620.000 maraka i spomenula da se o naplati brinu druge organizacione jedinice UIO-a.

“Zapisnik je konstatacija koja se sačinjava o kontroli, a sačini se i rješenje po kojem utvrđena obaveza treba da se plati do određenog roka. Ako je kontrola bila u jednom mjesecu, do polovine narednog mjeseca obaveza se treba platiti po rješenju”, pojasnila je svjedokinja.

Obrani je svjedokinja kazala da joj nije poznato da je firma “Farmko” zbog ovih obaveza prekršajno sankcionirana i da je Jozo Slišković, kao odgovorna osoba u pravnom licu, u dva navrata kažnjen po 20.000 maraka na osnovu oba sačinjena zapisnika.

Rekla je i da su za kontrolu “Farmka” bila izdata četiri naloga, ali da za dva nisu bili ispunjeni uslovi pa su povučeni, o čemu je sačinjena službena zabilješka, ali i da tom prilikom nije urađena inventura.

“Obveznik je u vrijeme kontrole već prestao da obavlja djelatnost, zbog čega to nije moglo biti urađeno”, dodala je svjedokinja.

Optužnica tereti Jerka, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića te Miroslava Čolaka za pranje novca, a Milorada Bahilja, Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakotu i Mirka Galića za neplaćanje poreza. Svima je na teret stavljen i organizovani kriminal, a pored njih za neplaćanje poreza se terete firme “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Tužiteljica Diana Kajmaković je nakon saslušanja svjedokinje uložila zapisnike i rješenja o kontroli, a Obrana je prigovorila da ti dokazi nisu priloženi uz optužnicu, kao i da firma “Farmko” nikada nije primila ta rješenja.

Među dodatnim dokazima Tužiteljstvo je uložilo nekoliko dopisa koji su privremeno oduzeti od Bahilja, kao i pečat firme “Lijanovići”, te dokumentaciju i bankovne dopise za Čolaka koji se odnose na kupovinu dionica firme “Velmos”. O ovim dokazima Obrana će se očitovati naknadno.

Nastavak suđenja je 3. travnja.

Haris Rovčanin / Detektor.ba