Home Vijesti Crna kronika SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co: Uloženi novi materijalni dokazi

SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co: Uloženi novi materijalni dokazi

0
SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co: Uloženi novi materijalni dokazi
FOTO: Anadolu Agency

Obrana Draženka Kvesića, kojem se s Jerkom Ivankovićem Lijanovićem i još osam optuženih sudi za organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje, među materijalnim dokazima uložila je sudska rješenja kojima je prekršajno kažnjena druga osoba.

Braniteljica Irena Pehar je rekla da je Kvesić bio direktor firme “Optimum” od veljače 2009. do prosinca 2010. godine, ali da je prekršajno odgovorao Jozo Slišković, zbog čega je uložila nekoliko sudskih rješenja Općinskog i Županijskog suda u Širokom Brijegu, kao i žalbi na te odluke.

– Rješenjem Općinskog suda Široki Brijeg firma “Optimum” je odgovarala, te je prekršajno kažnjena sa 46.989 maraka – rekla je braniteljica Pehar koja je među dokazima predočila i nekoliko zapisnika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), te izjavljenih žalbi “Optimuma”.

Odvjetnik Senad Pizović, koji brani Mirjanu Šakotu, uložio je nekoliko ugovora o računovodstvenim uslugama koje je knjigovodstveni servis “Kora-fin” zaključio sa optuženim firmama, pojasnivši da time dokazuje kako je optužena naslijedila ugovorne odnose koji su zaključeni ranije.

Pizović je među dokazima uveo i naredbu Tužiteljstva vještaku financijske struke Šerifu Isoviću za analizom poslovanja “Kora-fina”.

– Vještak je u sudnici spomenuo da je predmet vještačenja bio i knjigovodstveni servis i da u njemu nije pronašao nikakve nezakonitosti – dodao je Pizović.

Obrana Željka Mikulića je među materijalnim dokazima uložila nekoliko sudskih akata u vezi registracije firme “Farmko”, kao i statut ove firme, dok je obrana Mirka Galića predočila dokumente na okolnosti da je radni odnos optuženog prestao u firmi “Mi-Mo”.

Zastupnik firme “Lijanovići” Jerko Ivanković Lijanović je rekao da se materijalni dokazi koje je obrana predočila Sudu BiH odnose i na optuženu pravnu osobu, te je samo uložio nekoliko bankovnih izvještaja o povijesti stanja računa.

Optužnica Jerka, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića te Čolaka tereti za pranje novca, a Milorada Bahilja, Sliškovića, Mikulića, Kvesića, Šakotu i Galića za neplaćanje poreza.

Njima je na teret stavljen i organizirani kriminal, a pored njih za neplaćanje poreza se terete firme “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Tužitelj Ismet Šuškić je za većinu materijalnih dokaza istakao prigovor relevantnosti, dok se za neke od njih nije mogao izjasniti uz obrazloženje da mu nisu dostavljeni.

Suđenje se nastavlja 10. listopada

Detektor.ba