SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co.: Tužiteljstvo zatražilo da se proglase krivim i da vrate oko 13 milijuna maraka

Iznoseći završnu riječ na suđenju za organizirani kriminal, pranje novca i utaju poreza, Državno tužiteljstvo je zatražilo da Jerko Ivanković Lijanović i još devetero optuženih budu proglašeni krivima, te da vrate iznos od oko 13 milijuna maraka.

Tužitelj Ismet Šuškić je kazao da na strani optuženih nema olakšavajućih okolnosti, a od otežavajućih Vijeće treba da cijeni upornost u vršenju djela, držanje pojedinih optuženih tokom sudskog postupka te veliki novčani iznos.

On je naglasio da je Tužiteljstvo dokazalo kriminalne aktivnosti i povezanost optuženih kao pripadnika organizirane kriminalne grupe.

“Sva inkriminirane osobe predstavljala su jednu cjelinu, a predstavljala su nezavisne pravne osobe”, rekao je Šuškić.

On je istaknuo da su Jerko, Slavo i Jozo Ivanković Lijanović u periodu od 2007. do 2011. godine organizirali grupu i sa Željkom Mikulićem osnivali firme s minimalnim osnivačkim ulogom od 2.000 konvertibilnih maraka (KM). Milorad Bahilj i Jozo Slišković su sačinjavali ugovore o zakupu prostorija, proizvodnih pogona i licence, kazao je Šuškić i pojasnio da kada jedno pravno lice prestane s radom, drugo nastavlja obavljati djelatnosti.

On je dodao da su firme osnivane kako bi se izbjeglo plaćanje poreza jer su nakon propasti firmi dugovi ostajali državi.

Jerka, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića te Miroslava Čolaka optužnica tereti za pranje novca, a Bahilja, Sliškovića, Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakotu i Mirka Galića za neplaćanje poreza. Svima je na teret stavljen i organizirani kriminal, a pored njih za neplaćanje poreza se terete firme “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Na ovom ročištu završnu riječ iznijela je i Obrana Jerke Ivankovića Lijanovića, a njegova braniteljica Mirna Delalić zatražila je da ga Sud BiH oslobodi po svim točkama optužnice jer Tužiteljsrvo nije dokazalo da je počinio djela za koja je optužen.

“Nisu ostvareni osnovni elementi krivičnih djela koja se optuženima stavljaju na teret. Optužnica je proturječna sama sebi. Iz optužnice ne proizlazi da je gospodin Jerko Ivanković Lijanović organizirao grupu, niti proizlazi zajedničko djelovanje. Nije dokazano da su tri ili više osoba sudjelovalo u organiziranju grupe za ta djela. Navodi o organiziranju grupe nisu obrazloženi, nisu dokazani”, rekla je Delalić.

Ona je istaknula da sve što se tokom postupka čulo jesu pretpostavke koje je Tužiteljstvo preuzelo i nadogradilo u ovom postupku od istražitelja Državne agencije za istrage i izaštitu (SIPA) i službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

Završnu riječ optuženi Jerko Ivanković Lijanović iznijet će 3. srpnja.

Albina Sorguč / Detektor.ba