Home Vijesti Crna kronika SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co: Obrana Kvesića, Čolaka i Galića zatražila oslobađanje od organiziranog kriminala

SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co: Obrana Kvesića, Čolaka i Galića zatražila oslobađanje od organiziranog kriminala

0
SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co: Obrana Kvesića, Čolaka i Galića zatražila oslobađanje od organiziranog kriminala
FOTO: Mili Marušić

Iznoseći završne riječi na suđenju za organizirani kriminal, pranje novca i poreze utaje, Obrane Draženka Kvesića, Miroslava Čolaka i Mirka Galića su zatražile oslobađajuće presude za optužene, smatrajući da Tužiteljstvo BiH nije dokazalo krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Irena Pehar, odvjetnica Čolaka i Kvesića, naglasila je da je sudski vještak Ivan Bilać svojim nalazom potvrdio da njeni branjenici nisu oštetili budžet BiH.

“Miroslav Čolak je novac u iznosu većem od dva milijuna maraka – a što mu se optužnicom stavlja na teret kao porezna utaja – preko banaka legalno koristio u BiH. Vještak Balić detaljno je iznio prilive i odlive tih sredstava, što pokazuje da je optužnica Tužiteljstva BiH potpuno netočna”, kazala je Irena Pehar.

Obrazlažući završnu riječ Obrane Draženka Kvesića, Pehar je komentirala prodaju udjela firme “Farmko” kompaniji “Optimum” u iznosu od četiri milijuna maraka, što je predmet optužnice Državnog tužiteljstva.

“Za Tužiteljstvo je problem to što je gotovinski isplaćen iznos od četiri milijuna, iako u predmetnom periodu isplata nije bila ograničena nijednim propisom ni zakonom, a što Tužiteljstvo tvrdi. Kvesić je na taj način potpuno legalno prodao udio firme, a što su potvrdili i vještaci”, tvrdi Pehar.

Jerka, Jozu i Slavu Ivankovića Lijanovića te Miroslava Čolaka optužnica tereti za pranje novca, a Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakotu i Mirka Galića za neplaćanje poreza. Svima je na teret stavljen i organizirani kriminal, a pored njih se za neplaćanje poreza terete firme “Lijanovići”, “Mi-Mo”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Devetooptuženi Mirko Galić je sačinjavao knjigovodstvenu dokumentaciju u društvima u kojima su počinjena djela i postupao je suprotno Zakonu o računovodstvu te omogućio da se proizvodi iz skladišta plasiraju na crnom tržištu, smatra Tužiteljstvo BiH, što njegova Obrana opovrgava u završnoj riječi.

Ivana Grizelj, Galićeva odvjetnica, smatra da njen branjenik kao računovođa nije mogao mijenjati bilo kakve podatke.

“To je čak potvrdio i vještak Tužiteljstva Šerif Isović”, rekla je Grizelj.

Ona je dodala da Galić, jedini od svih optuženih, nije imao nikakvu rukovodeću funkciju niti je u krvnom srodstvu s bilo kim.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. rujna.

Admir Muslimović / Detektor.ba