Home Vijesti Crna kronika SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co.: Nakon uhićenje sve je krenulo “naglavačke” za Jerku i njegovu stranku!

SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co.: Nakon uhićenje sve je krenulo “naglavačke” za Jerku i njegovu stranku!

0
FOTO: Mili Marušić

Na suđenju za organizirani kriminal, pranje novca i poreze utaje, optuženi Jerko Ivanković Lijanović je u završnoj riječi negirao kako je počinio djela koja su mu stavljena na teret, dok je za optužbe kazao da bi bile “smiješne da nisu tužne”.

Prema njegovim riječima, sve se počelo događati nakon izbora 2010. godine, kada se nastojala nanijeti što veća šteta firmi “Lijanovići” i njemu osobno, u vrijeme kada je Narodna stranka “Radom za boljitak” činila Vladu Federacije BiH.

Uhićenja Lijanovića 10.09.2014.

“Prijećeno mi je tokom mandata da ću biti uhićen i procesuiran ako ja i stranka ne odustanemo od ciljeva, ali nisam želio iznevjeriti povjerenje građana. Uhićenjem i pritvorom sam isključen iz predizbornog procesa i na taj način je došlo do potpune izmjene rezultata, a zemlja je krenula u obrnuti smjer, čije posljedice trpimo”, naglasio je Jerko Ivanković Lijanović.

Dodao je i kako mu je uhićenje napravljena enormna poslovna i politička šteta, dok su inspektorima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), koji su vršli kontrole u firmi, nezakonita postupanja bila preduslov za napredovanje u službi.

“Falsificiranjem dokumenata i potpisa tokom postupka kontrole, izmišljane su laži i konstrukcije kako bi mene i političku opciju iz koje dolazim diskreditirali”, dodao je optuženi, koji je Vijeće zamolio da presuda bude donesena prije izbora u listopadu, jer mu je, pojasnio je prethodno, već bilo onemogućeno da sudjeluje u predizbornoj kampanji.

Oslobađajuća presuda je zatražena za Jozu Ivankovića Lijanovića, uz obrazloženje da organizirani kriminal nije svako eventualno djelo počinjeno od više osoba, a ono što je optuženom stavljeno na teret ne sadrži elemente krivičnog djela.

“Tvrdimo da nijednog dokumenta, u šleperu dokaza koje je ranije najavilo Tužiteljstvo, nema vezanog za optuženog… Jozo nikad nije bio odgovorna osoba u firmi ‘Lijanovići’. Od 2002. ne radi tamo, i od tada je firma blokirana, jer nije bilo potrebe za radom marketinga, čime se bavio, i nikakve veze nema s ‘Lijanovićima’”, rekao je branitelj Davor Martinović.

Istakao je da optuženog svjedoci nijednom riječju ne spominju, a srž problema, prema Martinoviću, jeste to što inspektori tumače zakon umjesto da ga primjenjuju.

Obrana je navela i kako činjenični opis optužnice, koja je okarakterizirana kao narativna i pripovijedajuća, ne sadrži elemente umišljaja i da se Jozo samo u “prolazu” spominje u pojedinim točkama.

“Ni u jednom dokumentu nema njegovog potpisa, niti je potpisivao financijske naloge. Nije zaključio nikakav ugovor u ime firme. Ne spominju se njegove ingerencije vezane za inkriminirane radnje”, rekao je branitelj Zdravko Raić i dodao da je u situaciji da “ne zna od čega da se brani”.

STRIKIN MALI: Mi Lijanovići velika smo obitelj, ima nas više od 60 i nemoguće nas je uništiti

Apsurdnim je Obrana ocijenila i navode da je Jozo Ivanković Lijanović bio organizator i rukovodio grupom, jer njegove radnje u optužnom aktu nisu konkretizirane.

Jerka, Jozu i Slavu Ivankovića Lijanovića te Miroslava Čolaka optužnica tereti za pranje novca, a Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakotu i Mirka Galića za neplaćanje poreza. Svima je na teret stavljen i organizirani kriminal, a pored njih, za neplaćanje poreza se terete firme “Lijanovići”, “Mi-Mo”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Oslobađajuću presudu je zatražila i Obrana Slave Ivankovića Lijanovića, koja je napomenula da optužnica koncipirana na ovakav način nije mogla biti ni potvrđena jer ne proizlazi da je optuženi organizirao i rukovodio grupom, niti je navedeno bilo kakvo zajedničko djelovanje.

“Ne postoje formalni uvjeti za vođenje postupka po točkama koje terete Slavu, niti su mu činjenični navodi predočeni prilikom saslušanja. Optužba se zasniva na nezakonitim zapisnicima”, rekao je branitelj Žarko Zeljko.

Obrana je za pojedine navode optužnice naglasila da se radi o presuđenoj stvari, odnosno okončanim prekršajnim postupcima nastalim po dokumentima UIO-a.

Za pranje novca, prema branitelju, osim izvještaja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nije izveden nijedan dokaz, a imao je dovoljno sredstava, pogotovo ako se, nastavio je Zeljko, u obzir uzme presuda iz Njemačke za naknadu, da raspolaže novcem i troši ga kako želi.

“Nije Tužiteljstvo prikazalo bilo kakvo prikrivanje novca i imovine”, dodao je brantelj.

Nastavak iznošenja završnih riječi je 10. srpnja.

Haris Rovčanin / Detektor.ba

Exit mobile version