Home Vijesti Crna kronika SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co. još nije gotov: Obrana sastavila žalbu na 230 stranica

SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co. još nije gotov: Obrana sastavila žalbu na 230 stranica

0
SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co. još nije gotov: Obrana sastavila žalbu na 230 stranica

Obrana Jerka Ivankovića Lijanovića, bivšeg ministra u Vladi Federacije BiH, koji je u siječnju ove godine pred županijskim sudom u Tuzli osuđen na devet godina zatvora zbog zloupotrebe položaja, uložila je žalbu na presudu Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Odvjetnica Mirna Delalić, koja u ovom predmetu zastupa Lijanovića, potvrdila je za BIRN BiH da je žalba napisana na 230 stranica.

Delalić je kazala da se žalila iz svih žalbenih razloga, a fokus žalbe je bio na nepouzdanosti tri svjedoka koji su ranije u ovom predmetu sklopili sporazum o priznavanju krivice – Merseda Šerifovića, nekadašnjeg zastupnika u Skupštini Tuzlanske županije, Suada Čamdžića, bivšeg Lijanovićevog savjetnika, i Edina Ajanovića, bivšeg ministra u Vladi Tuzlanske županije – a na čijim iskazima je, prema mišljenju Obrane, bazirana presuda.

Obrana je u svojoj žalbi navela i da je tadašnji ministar Lijanović postupao u skladu s važećim propisima.

Županijsko tužilaštvo u Tuzli uložilo je odgovor na žalbu na ovu presudu.

Skupa s Lijanovićem je na četiri godine zatvora osuđen i njegov nekadašnji savjetnik Stipe Šakić.

Presudom je Lijanović proglašen krivim jer je udružio više osoba na području Federacije, te počinio krivična djela koja se odnose na dodjelu poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

Čitajući presudu, predsjedavajuća Vijeća Vildana Helić je u siječnju ove godine navela da je Lijanović donosio provedbene propise koje je prilagođavao na način koji će mu omogućiti i olakšati zloupotrebe u poticajima.

U presudi stoji da je Lijanović preko članova udruženja isplatu poticaja uslovljavao vraćanjem polovine odobrenih sredstava, a nakon isplate novca preko članova udruženja organizirao povrat novca.

Svi članovi udruženja su optuženi da su pribavili imovinsku korist u iznosu od 836.000 KM, a osuđeni su ovom presudom za pribavljenu imovinsku korist od preko 790.000 KM.

VIDEO – SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co: Ekipi ukupno u prvostupanjskoj presudi 52 godine i osam mjeseci zatvora

Detektor.ba