Home Vijesti Crna kronika SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co: Jerkinoj obrani nešto puno 9 godina zatvora za gospodarski kriminal

SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co: Jerkinoj obrani nešto puno 9 godina zatvora za gospodarski kriminal

0
SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co: Jerkinoj obrani nešto puno 9 godina zatvora za gospodarski kriminal

Obrana Jerka Ivankovića Lijanovića je pred Vrhovnim sudom Federacije BiH iznijela žalbu na presudu Županijskog suda u Tuzli kojom je njihov branjenik osuđen na kaznu zatvora u trajanju devet godina.

“Imajući u vidu da je žalba napisana na 230 strana, neću čitati žalbene navode. Zbog ogromne dokumentacije, velikog broja dokaza i velikog broja povreda do kojih je došlo, žalba nije mogla biti manja”, rekla je braniteljica Mirna Delalić objašnjavajući razloge zbog kojih neće čitati žalbu, već se samo osvrnuti na povrede tokom postupka.

Obrana smatra da je Županijsko tužiteljstvo Tuzlanske županija izjavama svjedoka dokazivalo optužnicu, a da je Obrana unošenjem dokaza pobijala te izjave, i da je i sam pritvor Ivankoviću Lijanoviću određen na osnovu izjave svjedoka koji je tokom postupka mijenjao iskaze.

“Pritvor Ivankoviću Lijanoviću određen je na osnovu iskaza Mladena Ivice, koji je tokom postupka mijenjao iskaze”, kazala je braniteljica, dodavši kako je Ivici kasnije određen pritvor zbog manipulacije poticajima.

“Obrana je tokom čitavog postupka ukazivala na motive onih koji su svjedočili protiv optuženog Jerka Ivankovića Lijanovića, budući da su se u njihovim iskazima javljale brojne rupe”, dodala je braniteljica Delalić.

Ivanković Lijanović je pred Županijskim sudom u Tuzli u siječnju 2018. osuđen na kaznu zatvora u trajanju devet godina za počinjenje krivičnih djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, dok je Stipi Šakiću za počinjenje ovih djela određena kazna od jedne godine zatvora i novčana kazna u iznosu 18.000 konvertibilnih maraka (KM).

Šakićev odvjetnik Amir Mešić istaknuo je da se u cijelosti pridružuje navodima žalbe prvooptuženog, naglasivši povrede krivičnog postupka koje su se dogodile tokom trajanja ovog procesa.

Ivanković Lijanović i Šakić su se složili sa svim što je istaknuto u žalbi njihovih branitelja.

Vrhovni sud Federacije BiH odluku će donijeti naknadno.

Detektor.ba