Izricanje drugostupanjske presudu Jerku Ivankoviću Lijanoviću i još osam osoba koje se terete za organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje odgođeno je za 8. studeni, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.

Prvobitno je izricanje presude bilo planirano za četvrtak, 31.listopad. Ročište za izricanje drugostupanjske presude, kako su pojasnili u Sudu BiH, odgođeno je iz tehničkih razloga.

Prvostupanjskom presudom u listopadu 2018., Jerko Ivanković Lijanović i još osam osoba osuđeni su na ukupno 52 godine i osam mjeseci zatvora zbog organiziranog kriminala, pranja novca, porezne utaje i neplaćanja poreza te krivotvorenja ili uništenja poslovnih knjiga ili isprava, a tri firme na novčane kazne u iznosu od oko tri milijuna konvertibilnih maraka (KM), nakon čega su žalbe Obrane uvažene te je ova odluka ukinuta i suđenje je počelo pred Apelacijskim vijećem Državnog suda.

Jerko Ivanković Lijanović je ranijom presudom bio osuđen na 12 godina i novčanu kaznu u iznosu 50.000 konvertibilnih maraka (KM), dok je Slavo Ivanković Lijanović dobio deset godina zatvora i novčanu kaznu od 30.000 KM, Milorad Bahilj i Jozo Slišković su dobili jedinstvene kazne od po pet godina i deset mjeseci zatvora, a Željko Mikulić, Draženko Kvesić i Mirko Galić su osuđeni na po tri godine zatvora, dok su Mirjana Šakota i Miroslav Čolak osuđeni na po pet godina zatvora.

Istom odlukom, firma “Farmer” je novčano kažnjena iznosom 800.000 KM, “Farmko” dva milijuna maraka, a “Optimum” 200.000 KM.

Detektor.ba