Home Vijesti Crna kronika SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co: Inspektori nisu izvršili inventuru u “Farmku”

SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co: Inspektori nisu izvršili inventuru u “Farmku”

0
SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co: Inspektori nisu izvršili inventuru u “Farmku”

Vještak Obrane je na suđenju za organizirani kriminal, pranje novca i utaju poreza naglasio da su inspektori Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) prilikom kontrole firme “Farmko” morali izvršiti inventuru, odnosno provjeriti stanje zaliha u magacinima.

Financijski vještak Mirsad Šarić je naveo da su inspektori UIO-a prilikom kontrole “Farmka” pogrešno utvrdili činjenično stanje, što je i spomenuo u svom nalazu i mišljenju. Šarić je dodao da je odgovorna osoba u “Farmku” za period za koji je sačinio nalaz, bio optuženi Jozo Slišković.

“Ne slažem se s inspektorima UIO-a, jer nisu izvršili inventuru, kako bi se pravilno utvrdilo stanje. Da su pristupili obaveznoj provjeri ukupne proizvodnje, to bi dalo dogovor šta se desilo s robom”, kazao je vještak.

Šarić je počeo s iznošenjem nalaza prošlog mjeseca, kada je rekao da je primijetio određene nepravilnosti u zapisnicima UIO-a pri kontroli “Farmka”.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužiteljstvo BiH, vještak se nije složio s konstatacijom da nisu postojali dokazi da je roba iz skladišta vraćana u proizvodnju i da zapisi o tome nemaju popratni dokument.

“Svaki od dokumenata povrata robe u proizvodnju ima na sebi rubriku i tri potpisa. Neko je namjerno to propustio da konstatira. Nužno je bilo provjeriti stanje zaliha u svim skladištima, a bez toga nije moguće utvrditi manjak. Da su inspektori popisali stanje, onda bi o tome mogli govoriti”, ističe vještak.

Optužnica Jerku, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića te Miroslava Čolaka tereti za pranje novca, a Milorada Bahilja, Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakotu i Mirka Galića za neplaćanje poreza. Svima je na teret stavljen i organizirani kriminal, a pored njih za neplaćanje poreza se terete firme “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Drugi vještak financijske struke Ivan Bilać je rekao da su kod optuženog Čolaka na njegovim bankovnim računima bili veći prilivi nego odlivi novca.

Kazao je Bilać da se kod davanja pozajmica firmi “Farmko” optuženi Čolak pozivao na prodaju dionica “Velmosa”. Konstatirao je vještak da je “Farmko” vratio pozajmicu Čolaku od pola miljuna maraka, a kasnije mu je ta firma dala pozajmicu u istom iznosu.

“Evidentno je da je od ‘Farmka’ dobio zajam od 500.000 maraka, da je primio novac u banci. Nisam se bavio činjenicom da li je novac vraćen, jer to nije bio predmet vještačenja”, rekao je on i dodao da je optuženi na račune primao mirovinu iz inozemstva i da su to uobičajeni izvori financiranja.

Nastavak suđenja je 13. ožujka.

Haris Rovčanin / Detektor.ba