U nastavku suđenja pred Županijskim sudom u Tuzli Jerku Ivankoviću Lijanoviću i Stipi Šakiću, koji se terete za zloupotrebu položaja, svjedoci obrane Dalibor Bogdan i Andrija Zovko su kazali da nisu bili upoznati s nezakonitostima vezanim za poticaje.

Svjedok Bogdan, vozač iz firme “Laktat” govorio je o vezama i suradnji s pokojnim Zdravkom Gadžom, koji je u vrijeme dobivanja poticaja počinio samoubojstvo. Neki svjedoci su tijekom suđenja govorili da je Gadžo morao dati pola poticaja Lijanoviću, a i njegovo samoubojstvo su povezali s ovim slučajem.

– S Gadžom sam dogovorio tov svinja u njegovom objektu. Podigao sam kredit, i za to imam dokaz, i kupio sam 100 svinja. Gadžo je trebao svinje da uzgaja, a kasnije da ja naplatim svoje ulaganje i da zaradu podijelimo po pola – kazao je Bogdan, demanutujući navode ranijih svjedoka da je svinje dobio od Ivankovića prilikom “prebijanja dugova”.

Jerko Ivanković Lijanović je optužen zajedno s njegovim nekadašnjim savjetnikom Stipom Šakićem za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u razdoblju od 2011. do kraja 2014. godine.

U ovom predmetu su bili optuženi i Mersed Šerifović, nekadašnji zastupnik u Skupštini Tuzlanske županije i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice osuđeni na po dvije i po godine zatvora.

Bogdan je tijekom svjedočenja rekao da mu je Gadžo spominjao poticaje Federalnog ministarstva poljoprivrede, te da ga je on povezao sa Šakićem, kojeg je odranije poznavao.

– Stipe mu je rekao da prati natječaj kad izađe i da pošalje papire. Gadžo mi nikada nije rekao da je netko od njega nešto tražio. Da je traženo mislim da bi mi rekao, jer smo bili kao braća – ispričao je svjedok, navodeći da se s Gadžom družio skoro svaki dan, ali da mu nikada nije rekao da ima problema s poticajima. Također, naveo je da mu je Gadžo ostao dužan oko 20 tisuća KM.

Predsjedateljica Sudskog vijeća Vildana Helić je svjedoka u nekoliko navrata pitala o visini poticaja i problemima koje je Gadžo imao, ali svjedok je kazao da, iako su bili “kao braća”, o tome ništa nije znao.

Svjedok Andrija Zovko, koji je također bio uposlenik firme “Laktat”, izjavio je da je Šakića vidio jednom, a Gadžu nekoliko puta u svom životu. I on je potvrdio da su se Šakić i Gadžo sastajali, ali da ne zna o čemu su pričali.

On je istakao da Gadžino samoubojstvo ima veze s njegovim velikim dugovima.

– Nema kome nije dužan, to svi tamo znaju. Zadužio se gdje god je mogao – ispričao je Zovko.

Nastavak suđenja je planiran za 29. lipnja.

Detektor.ba