Slavlje zavjeta i primanja u OFS-u Posušje

Posuški trećari, već tradicionalno, uz blagdan Bezgrješnog začeća BDM proslavljaju i primanje i zavjetovanje u svome bratstvu. Tako je bilo i 8. prosinca 2015. U svoje redove primili su dvije nove članice: Joku Kovač i Mariju Galić. U bratstvo su trebale biti primljene sestre blizanke Antonija i Danijela Petričušić ali zbog fakultetskih obveza nisu mogle nazočiti ovome slavlju.

Njihovo primanje bit će u narednom razdoblju na bratskom susretu. Nakon novicijata od godinu dana, priprema i iščitavanja Pravila, prve svečane zavjete dala je sestra Ljubica Bešlić. Zavjete na godinu dana obnovile su: Ružica Vranjković i Danica Bakula a trajno se zavjetovala sestra Mara Arapović.

Dan uoči zavjetovanja imali smo duhovnu obnovu u okviru koje nam je fra Dario Galić govorio o zavjetima. Rekavši da našim zavjetima prethodi savez sa Bogom, pojasnio nam je da je početak Božjeg saveza sa nama ljudima stvaranje čovjeka. Bog stalno s punim povjerenjem produbljuje i učvršćuje taj savez. To je učinio preko Noe i zatim izvođenjem izraelskog naroda iz Egipta, što je vrhunac sklapanja saveza sa jednim narodom. Najveći i najsavršeniji savez Bog čini po svome sinu,dajući nam ga kao žrtvu pomirnicu. Naš osobni savez sa Bogom neizbrisivi pečat dobiva krštenjem. Svoj odnos sa svojim Stvoriteljem razvijamo čitav život kroz molitve, sakramente, žrtve pa tako dobijemo i milost zavjetovanja. U svakom zavjetovanju postoje pravila za život. Tako se svjetovni franjevci zavjetuju nasljedovati Krista po uzoru na sv.oca Franju i živjeti evanđelje u svakodnevnom životu. Ako tako živimo, vršimo volju Božju i postajemo slični Mariji. „Bog se treba roditi u nama, živjeti u nama i djelovati preko nas „rekao je na kraju fra Dario.

Duhovno pripremljene, sestre su svoja obećanja dale za vrijeme večernjeg euharistijskog slavlja u 18.00 u prepunoj posuškoj kripti, uz nazočnost članova mjesnog bratstva koji su došli s njima podijeliti radost. Sveto misno slavlje predvodio je fra Ljubo Kurtović područni duhovni asistent OFS-a, a suslavitelji su bili duhovni asistent bratstva fra Marko Dragićević, koji je u ime crkve potvrdio zavjete, te fra Serđo Ćavar duhovni asistent Frame. Zavjete je primala mjesna ministra Branka Barišić uz svjedokinje Ivanu Kovač i Zvjezdanu Čutura. Misna čitanja i molitvu vjernika čitale su slavljenice a glazbom i svojim predivnim pjevanjem slavlje uveličala je naša Frama.
U prigodnom nagovoru fra Ljubo je govorio o Božjoj ljubavi,vjernosti,pravednosti i milosrđu. Bog nikada ne zaboravlja čovjeka,rekao je. I kad je sagriješio kao Adam ,kad se sakrio u tami, traži ga i zove jer želi da bude na svjetlu,da ne bude grešan. Tama onemogućava vidjeti, a što smo bliže Bogu naši vidici su širi,naša srca otvorena i spremna da jednom kao Marija gledamo Boga licem u lice. Prilika za to je i ovo vrijeme došašća, kada prvo trebamo ispitati sebe u odnosu na zapovijed ljubavi i postaviti si pitanje: da li ljubim Boga iznad svega a svog bližnjega kao samog sebe? Također je ovo vrijeme da preispitamo svoju vjeru, koračamo li u budućnost korak po korak, prepuštajući se Njegovoj volji kao Marija. Kao nekoć apostole i nas Gospodin poziva da budemo svjedoci njegova kraljevstva,posebno nas svjetovne franjevce. „To je velik korak u vašem životu i prepustite ga Božjoj milosti i tako ćete koračajući ostvariti Božji naum“, zaključio je fra Ljubo.

Na kraju misnog slavlja fra Marko je zahvalio svima i čestitao sestrama što su se usudile obećati slijediti sv. Franju, te im poželio ustrajnost u izvršavanju njihovih zavjeta. Također je pozvao naše župljane da se priključe OFS-u i tako povećaju brojnu Franjinu obitelj.
Uslijedila su čestitanja, podjela prigodnih darova, te fotografiranje za album bratstva. Obasjani svjetlošću Božje riječi i zahvalni za primljene darove krenuli smo svojim kućama, svjesni da je Bog uz nas,tako blizu,strpljiv,vjeran,snažan i predivan te da samo čeka da kažemo: Evo me!

Ana Bago / OFS Posušje