ŠKOLSKI SINDIKAT ŽZH: Vjerujemo u Vladu Zdenka Ćosića i zato nećemo štrajkati!?

Nakon najave kako školski sindikati vrše pripreme za organizaciju općeg štrajka, Večernji list je objavio sljedeću jednostranu informaciju, koja je sadržavala samo stav predstavnika Vlade ŽZH, a navodi u istom ne odgovaraju istini:

Obrazovanje je glavna tema posljednjih dana i u Županiji Zapadnohercegovačkoj gdje je ovih dana održan sastanak između predstavnika Vlade ŽZH i predstavnika Sindikata srednjeg i osnovnog obrazovanja. Prema riječima ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i športa Ružice Mikulić, sastanci su protekli u ugodnom ozračju bez tenzija.

“Nakon ovog sastanka s nama Sindikat osnovnog obrazovanja će održati sjednicu predsjedništva na kojoj će donijeti odluku o štrajku, dok Sindikat srednjih škola nije ni najavio tu mogućnost”, kaže Mikulić.

U pripremama sastanka predstavnici sindikata provode referendum u školama o održavanju generalnog štrajka. Prema neslužbenim informacijama, najveći broj prosvjetnih djelatnika koji su do sada popunili upitnike nije za generalni štrajk.

Na objavljenu informaciju je reagirao Nezavisni sindikat srednjeg i osnovnog obrazovanja ŽZH, iz kojeg su naveli sljedeće:

Istina je da smo imali sastanak s predstavnicima Vlade na kojem se razgovaralo o svim predloženim točkama iz njihovih Zaključaka o pokretanju procedure pripreme općeg štrajka u osnovnim školama. Ovaj Zaključak nije bila najava štrajka, procedura je malo duža i zahtijeva određene predradnje, od prijedloga odluke, izjašnjavanja, donošenja odluke, usvajanja pravila o štrajku, najave itd. Ministrica obrazovanja je i sama bila član našeg Sindikata te sudjelovala u štrajku i trebala bi znati kako ide spomenuta procedura.

Na neka pitanja nismo dobili odgovor i zatražili smo sastanak na kojem će biti nazočan i predsjednik Vlade Zdenko Ćosić, uz obećanje ministra financija da će taj sastanak organizirati vrlo skoro.

Istina je da Predsjedništvo Sindikata ima zakazanu sjednicu za ponedjeljak na kojem će se izvijestiti članstvo o tijeku i rezultatima sastanka s predstavnicima Vlade.

Nije istina da se u pripremama navedene sjednice Predsjedništva, kako je navedeno u Večernjem listu, provodi referendum o održavanju generalnog štrajka. Nikakav referendum o održavanju generalnog štrajka nije provođen niti u jednoj sindikalnoj podružnici, odnosno školi. Posebice se nisu popunjavali nikakvi “upitnici”.

Na koncu, odluku o štrajku ne donosi Predsjedništvo Sindikata već Skupština temeljem izjašnjavanja članstva tako da nikakva odluka o održavanju ili neodržavanju štrajka neće biti donesena u ponedjeljak na već zakazanoj sjednici Predsjedništva.

Vjerujemo da će ministar financija Toni Kraljević ispuniti preuzetu obvezu te da ćemo se vrlo brzo sastati s premijerom Ćosićem, a nakon tog sastanka ćemo znati što nam je dalje činiti.

Ljubuski.info