Home OTPOR - Vijesti izvan ŽZH Skandal s respiratorima “Srebrene maline” se nastavlja jer ih nitko ne želi, zato što nemaju svrhu!

Skandal s respiratorima “Srebrene maline” se nastavlja jer ih nitko ne želi, zato što nemaju svrhu!

0
Skandal s respiratorima “Srebrene maline” se nastavlja jer ih nitko ne želi, zato što nemaju svrhu!

U skladu sa Zaključkom Federalnog stožera civilne zaštite od 2. rujna 2020. godine, nastavak instalacije ventilatora u zdravstvene ustanove na području Federacije BiH planiran je za četvrtak, 26. studenog 2020. godine, poručili su prije dva dana iz FUCZ-a za N1.

Ali, hoće li sutra biti tako? Planirani nastavak raspodjele raspiratora “Srebrene maline” je upitan. Bar kako su za N1 izjavili iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Opće bolnice „Abdulah Nakaš“ Sarajevo.

N1 saznaje da je pročelnik Odjela anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja SKB Mostar, dr. Zoran Karlović obavijestio FUCZ da ne mogu prihvatiti respiratore “Srebrene maline”, jer su ustanova koja se bavi pružanjem usluga u visokovrijednoj kardiokirurgiji, neurokirurgiji, usluga koje pruža opća intenzivna i još dva respiracijska centra. U njima imaju visokokvalitetne respiratore, poput Dregera.

”To su sve visokozahtjevni bolesnici i ja se upuštati u jedan vježbovni tretman s aparatima koji su za mene nepouzdani, ne želim. Ja sam se lijepo na svemu zahvalio. Mi imamo dovoljno respiratora, nijednog trenutka nismo bili u krizi s ventilacijom kod Covida-19. Ja imam potrebu za drugim, intenzivnim uređajima koji mi koriste. Daj ono što meni treba. Imam ja ta dva respiratora. To je isti taj respirator kao iz Ujedinjenih Emirata. Ničemu ne služe. Čemu će služiti? Ja bih volio da onaj ko ih je naručio, ili neki njegov prijatelj, dođe na taj respirator pa da njemu pomaže“, direktan je bio u izjavi za N1 doktor Karlović.

No, ”odbijenica” respiratorima “Srebrene maline”, sve ukazuje na to, stiže i iz Opće bolnice.

Šef Covid-odjela Opće bolnice, dr. Ednan Drljević za N1 tvrdi kako ih niko nije ni pitao za to, a trebao je. Neće primiti respiratore, dodaje, jer ih prvo treba pregledati Komisija za prijem Opće bolnice, u kojoj će biti intenzivisti, oni koji će pregledati respiratore, a onda očekuju ekipu, servisere, koja će uraditi nulti servis, a potom i verifikaciju, da se zna da su respiratori ispravni. Tek tada mogu odlučiti hoće li primiti ili ne te respiratore.

”Ne da nam pošalju tek tako te respiratore, koje mi nismo ni tražili. Poslali smo im dopis (Federalnoj upravi civilnoj zaštite, op. a.). Oni su htjeli našoj tehničkoj službi, bez obavijesti menadžmentu, da dovuku to i istresu to. Onda smo mi to zabranili, jer imamo komisiju za prijem. Menadžment će kontaktirati tu komisiju, da se odluči za te respiratore da ili ne. Problem za te respiratore je što su kod njih neki džekovi, koji ne pašu na naše utičnice. Ne mogu nam tako nešto dovuć’, istrest’, okrenut’ se i otić’. To je neprimjereno i u krajnoj liniji nekulturno. Nema potrebe da nam tako istresaju, radi nečijih interesa”, kazao je za N1 dr. Drljević.

Iz SKB Mostar su još direktniji. Ne žele riskirati prijemom respiratora “Srebrene maline”.

”Svakako da je rizik. Sve govori u prilog jednoga nepovjerenja, vidite koliko su tu, a ne znaju liječnici, nisu u funkciji. Mi radimo sa deset puta sofisticiranijom opremom. To su aparati za vojsku, a mislim da bi vojnik trebao biti zdrav kad dođe na taj aparat. To je katastrofa, ne mogu ja komentirati. Ja ne bih ni svome neprijatelju poželio taj aparat nego bih dao aparat koji vrijedi, ne bih se upuštao u igru s takvim aparatom”, kazao je dr. Karlović.

Bez kompletnog procesa prijema u Opću bolnicu respiratori neće biti primljeni, defintivno je potvrđeno. Odluka da li će uopšte i koliko biti prihvaćeno tih respiratora, može se donijeti tek nakon servisiranja, preko komisije za prijem i menadžmenta, nakon priključivanja, pregleda, obuke, potom verifikacije.

”I mi imamo dva što smo ih dobili iz Emirata i hvala im, mislim da su identični, ali ne možemo ih isprobati, jer čak i one utičnice koje su kineske, ne odgovaraju na naše utičnice za zrak i kisik, nemamo servisera koji će obaviti nulti servis. Tako da nam to stoji neupotrebljivo”, pojasnio je za N1 identičan scenarij kao u Tuzli i Mostaru dr. Drljević.

Pročelnik Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar, dr. Zoran Karlović zaključuje: “To je sada naguravanje, prisiljavanje doktora da prihvate nešto za što nisu bili od početka. To je jedno silovanje, to je vlast koja je takva kakva je, to je njen obraz, a sigurno nije do liječnika.”

Ba.n1info.com