Home Vijesti Ekonomija & Gospodarstvo SKANDAL NA POMOLU: Širokobriježani piju otrovnu vodu, odgovorne institucije “izgubljene”!

SKANDAL NA POMOLU: Širokobriježani piju otrovnu vodu, odgovorne institucije “izgubljene”!

0
SKANDAL NA POMOLU: Širokobriježani piju otrovnu vodu, odgovorne institucije “izgubljene”!

Portal Jabuka.tv u petak u popodnevnim satima došao je u posjed rezultata analize vode u Širokom Brijegu, koji pokazuju da količine aluminija u izvorskoj vodi, uzetoj na izvoru u Borku, dva i pol puta premašuju referentne vrijednosti, odnosno normalne količine.

Zanimljivo je i da su količine aluminija na izvoru u Borku znatno više od količine aluminija u vodi koja teče Ugrovačom.

Inicijativa Širokobriježana

Kako doznaje portal Jabuka.tv, na inicijativu skupine zabrinutih Širokobriježana proteklih je dana u Federalnom agromediteranskom zavodu u Mostaru izvršena analiza vode iz rijeke Lištice i Ugrovače u Širokom Brijegu.

Poticaj za analizu bila je činjenica da, prema informacijama navedenim na službenoj stranici JP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Široki Brijeg ne provodi, odnosno ne daje nalog za analizu vode na teške metale. Osim toga, Širokobriježane je posebno uzbunila činjenica o poprilično nejasnim i “mutnim” iskopavanjima boksita iznad Borka, odnosno iznad izvora rijeke Lištice, iz kojega se opskrbljuje gotovo cjelokupno stanovništvo Širokoga Brijega te se napajaju polja i obradive površine.

O iskopavanjima boksita kruže nepotpune informacije, a navodno su ova iskopavanja uznemirila i gradsku vlast te uzrokovala razmirice među pojedinim službama u gradskoj upravi.

Posljednje neslužbene informacije do kojih je došao portal Jabuka.tv govore da su iskopavanja zaustavljena, a jedan od mogućih razloga koji se dovode u vezu sa zaustavljanjem iskopavanja je da se naišlo na vodenu žilu ispod površina na kojima su se provodila iskopavanja.

Previše aluminija

Analiza izvorske vode provedena na inicijativu skupine širokobrijeških građana pokazala je da količine aluminija u izvorskoj vodi dva i pol puta premašuju normalne, odnosno referentne vrijednosti ovoga metala u vodi. Naime, u vodi iz Borka, uzetoj na izvoru rijeke Lištice, pronađeno je 500,25 mikrograma aluminija po litru, dok je referentna vrijednost 200 mikrograma po litru.

Bitno je naglasiti da je uzorak za analizu vode uzet na izvoru u Borku, odnosno na ispustu neposredno uz zaštitnu zonu izvorišta Borak. To znači da ovi rezultati ne znače nužno da iste količine aluminija dolaze do krajnjih korisnika, odnosno do slavina u domaćinstvima. Ipak, kako neslužbeno doznaje portal Jabuak.tv, u vodovodnoj mreži provodi se jedino fluoriranje vode te ne postoje filtri koji bi otklonili teške metale u vodi.

Pri našoj posljednjoj komunikaciji s djelatnicima “Vodovoda”, rečeno nam je da analize u prošlosti nikada nisu pokazale neispravnost vode.

Ovom analizom izvorske vode koja protječe rijekom Lišticom bila je obuhvaćena prisutnost šest teških metala: željeza, kadmija, olova, žive, arsena i aluminija. Utvrđeno je da aluminij znatno premašuje normalne granice.

Istom analizom bila je obuhvaćena i analiza vode iz Ugrovače, a uzorak za analizu uzet je na dijelu prije spoja s rijekom Lišticom na Bentu, podno naselja Grabovina. Voda iz Ugrovače bila je testirana na prisutnost žive, arsena i aluminija.

Zanimljivo, i u Ugrovači referentne vrijednosti prekoračuje jedino aluminij, ali je u Ugrovači zastupljenost ovoga metala znatno manja, 313,2 mikrograma po litru, za razliku od 500, 25 mikrograma po litru na izvoru rijeke Lištice u Borku.

Pokušali smo kontaktirati JP Vodovod i kanalizacija, ali nismo dobili odgovor jer je – prema svemu sudeći – završeno radno vrijeme u ovoj instituciji. Početkom sljedećega tjedna zatražit ćemo povratne informacije o kvaliteti vode od nadležnih institucija.

Vrijedi dodati da je analiza dvaju uzoraka vode koštala oko 205 KM, a sredstva su također zajednički prikupili zabrinuti Širokobriježani.

DOKUMENTACIJA ANALIZE VODE

Štetnost aluminija

Izloženost aluminiju sama po sebi nije toksična, ali previsoke doze aluminija mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, a u tijelo ga unosimo u različitim oblicima. Aluminij unosimo preko hrane, pića, čak i preko odjeće, živimo u prostorima izgrađenim od dijelova koji sadrže aluminij, obojenim bojama s aluminijem, uljepšavamo se kozmetikom koja ga sadrži i liječimo lijekovima i cjepivima u kojima ga ima te je jasno da se s godinama više ne radi o bezazlenim količinama koje se nakupljaju u našem tijelu.

Postoji sumnja da bi aluminij mogao biti jedan od čimbenika koji uzrokuju razvoj Alzheimerove bolesti, oblik senilne demencije koja pogađa 5 do 10 posto osoba starijih od 65 godina. Naime, otkrilo se da osobe oboljele od Alzheimera imaju četiri puta veću koncentraciju aluminija u moždanim stanicama nego što je to slučaj kod zdravih osoba te da ima više oboljelih među osobama koje su bile izložene natprosječnim količinama aluminija.

Poznato je da aluminij može djelovati kao neurotoksin koji može uzrokovati oštećenja mozga ako je organizam izložen tom metalu u vrlo velikim dozama. U eksperimentima na životinjama taj se metal pokazao neurotoksičnim kad je bio unošen u organizam u velikim količinama od 50 do 100 mg dnevno.

Simptomi prekomjerne izloženosti aluminiju

Izloženost većim količinama aluminija može izazvati koštane i neuromišićne probleme, a neka su istraživanja pokazala i da kod nekih osoba dolazi do pojave kontaktnoga dermatitisa kad rukuju s proizvodima koji sadrže aluminij, kao što su antacidi, antiperspiranti ili aluminijsko posuđe.

No, budući da je aluminij prisutan u hrani i vodi koju konzumiramo svakodnevno, većina ljudi zapravo pati od određenoga stupnja trovanja aluminijem.

Uslijed brojnih godina izloženosti aluminiju i akumulacije aluminija u tijelu, aluminij može postati otrovan i izazvati cijeli niz štetnih posljedica, od koštanih deformacija do degeneracije mozga.

Neki od simptoma koji mogu biti posljedica trovanja aluminijem su:

bolovi u mišićima

opća slabost

bolovi u kostima

problemi s govorom

anemija

preuranjena osteoporoza

oslabljen imunološki sustav

oslabljena funkcija bubrega

slaba apsorpcija željeza

probavni problemi

Uz to, aluminij je posebno opasan za živčani sustav, a simptomi su u tom slučaju:

konfuznost

glavobolje

gubitak pamćenja

nervoza

ubrzani rad srca

emocionalna nestabilnost

poremećaji sna

smanjene intelektualne sposobnosti

gubitak koordinacije

Također, visoke količine aluminija u organizmu mogu smanjiti sposobnost tijela za probavljanje i iskorištavanje fluora, fosfora i kalcija, uslijed čega dolazi do usporavanja rasta kostiju i smanjene gustoće kostiju. No, to nije sve: visoke količine aluminija u tijelu izvlače kalcij iz kostiju, što rezultira krhkošću i deformacijama kostiju.

Jabuka.tv