Dana 20. kolovoza 2019.g. na portalu SirokiBrijeg.info objavljujemo uznemirujući članak pod nazivom EKOLOŠKA KATASTROFA U ŠIROKOM BRIJEGU: Izvor Crnašnice zagađen opasnom bakterijom!, u kojemu iznosimo dokumentaciju posljednje analize vode Crnašnice – Vrelo sv. “Ivana Krstitelja” koje je trenutno zagađeno opasnom i nerijetko smrtonosnom bakterijom Escherichia coli, kao i bakterijom Enterococcus spp. (Streptococcus grupe D).

Kolika je ozbiljnost situacije dokazuje okupljanje vodećeg čelništva ovog mjesta 26.kolovoza 2016.g upravo na tom izvoru gdje je i pronađena ta baterija kako bi pokušali pronaći adekvatno rješenje da se stane u kraj za zagađenjem ove rijeke od koje puno toga ovisi jer ovo nije prvi slučaj ovakav ozbiljan s kojim se dovode njihovi životi i zdravlje u pitanje, te dana 27. kolovoza 2019.g. objavljujemo snimku s tog izvanrednog sastanak na kojem smo nazočili – “Knešpolje neće dozvoliti uništenje Vrelo Crnašnice – Vrelo sv. “Ivana Krstitelja”.

Mještani su prisiljeni svakodnevno kupovati vodu u trgovačkim centrima i pri tome se dodatnim troškovima izlagati. Gradske institucije do dana današnjeg nisu pomislili, a kamoli ponudili svojim sugrađanima da pošalju dnevno pa makar na sat vremena jednu cisternu vode kako bi se opskrbili za bar osnovne higijenske potrebe i ne izlagali dodatnim troškovima… Previše ne ovdje nebrige za ljude i njihovo zdravlje jer profit je nekima izgleda puno važniji!

Dana 28. kolovoza 2019. g donosimo novu analizu NOVI DOKAZI, NOVE BAKTERIJE: Mještani održali sastanak s gradonačelnikom, inspekcija izlazi istražiti industrijsku zonu Knešpolje! s druge lokacije rijeke Crnašnice i gdje se vidi kako se ništa nije promijenilo, s obzirom na prvu analizu koja je odrađena dva tjedna ranije.

Održan je sastanak s gradonačelnikom Širokog Brijega Mirom Kraljevićem, gdje su iznesene brojni problemi s kojim se mještani susreću i što za njih i njihovo zdravlje znači ovo zagađivanje. Između ostalog na sastanku je spomenuta i škola koja se opskrbljuje vodom upravo iz tog izvora….

Gradonačelnik Kraljević obećava kako će se pobrinuti za tu školu da se privremeno dostavi cisterna iz koje bi mogli koristiti vodu za higijenu i umivanje, dok će se u škole postavi nekoliko galona vode za piće dok se situacija ne popravi, cisterna i voda za mještane nije spomenuta od gradonačelnika. koji je još kazao kako će uputiti nalog inspekciji grada Širokog Brijega kako bi ispitale navode mještana vezano za industrijsku zonu.

Prvi dan nastave 9.rujna 2019.g., učenike je dočekalo nekoliko galone vode za piće u školi, kao i veći kanister vode za higijenske potrebe.

Na tom sastanku ,mještani svjesni jednog djela i svoje odgovornosti, najveće problem vide u nedostatku dugogodišnjeg obećanog gradskog vodovoda, kao i problem s industrijskom zonom iznad Knešpolja u kojoj se nalaze brojne velike firme i koje nemaju adekvatno riješene zbrinjavanja njihovih otpadnih voda koje prodiru u to kršno područje ispod koje se nalaze te vodne žile kojima prolazi voda i izvire na već spomenutom području, gradonačelnik govori kako će uputiti nalog inspekciji grada Širokog Brijega kako bi ispitale navode mještana vezano za industrijsku zonu.

10.rujna 2019.g., nakon 20-ak dana od prve objave članka na portalu SirokiBrijeg.info, i 13 dana nakon sastanka s gradonačelnikom, Inspekcija grada Širokog Brijega izlazi na teren kao “izvidnica” i ne odrađuju baš ništa, nego firmama koje se nalaze u industrijskoj zoni govore da prikupe papire i kako će sutra (11.rujna 2019.g.) doći pregledati imaju li septičke i adekvatna odlagališta otpada.

Danas, dana 10 rujna 2019.g. donosimo nove i još gore nalaze analize vode koje sa dvije lokacije koje pokazuju drastičnu povećanost već spomenutih bakterija, i ako ono na početku čelnicima nije bilo za uzbunu, ovo je već za zamisliti se koji korumpirani gradski oci sjede na funkcijama dok ih narod financira.

Znajte kako do dana današnjeg, osim samih predstavnika MZ Knešpolje, nitko od gradskih institucija se nije javno obratio svojim sugrađanima i upozorio ih na ovu ekološku katastrofu, a posjetimo kako Knešpolje broji preko 300 domaćinstava, i oko 1300 stanovnika i gdje do dana današnjeg nema izgrađeno vodovodnu mrežu, iako se nalazi uz glavnu prometnicu Široki Brijega – Mostar.

U posjedu smo dokumentacije gdje je Građevinski institut iz Splita vršio geološko, hidrogeološko, hidrološka ekspertiza utjecaja eksplantacije kamenoloma Gaj kod Lištice na izvoru Crnašnice. Za taj dokument su znali i oni koji su dozvolili Industrijsku zonu u Knešpolju, ali su se oglušili sve zbog nekog svog interesa.

Slučaj nastavljamo pratiti sve dok se ne riješi ovaj problem, dok ćemo u međuvremenu donositi još zanimljivih detalja koji će biti usko povezani s ovim dešavanjima.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info